Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Selvmordets mange facetter

Det skal være nemt at finde ud af, hvor man skal henvende sig – uanset om man som fagperson eller pårørende står med en selvmordstruet person. Og der skal tages godt hånd om både den selvmordstruede og de pårørende i forbindelse med selvmordsforsøg.

Det er to af de mange konklusioner, man kan uddrage efter temadagen i Kolding den 9. september. Emnet var behandling og forebyggelse af selvmordsadfærd og selvmord i Region Syddanmark. Temadagen var arrangeret i anledning af den internationale Verdensdag for Selvmordsforebyggelse.

Dagens program var tæt pakket med oplæg om forebyggelse af selvmord blandt både børn og unge, voksne og ældre.

Og der var en mening med de mange korte oplæg.

Som temadagens tovholder Elene Fleischer indledningsvist konstaterede, så var formålet med temadagen at inspirere og gøre tilhørerne nysgerrige efter at lære mere om selvmordsforebyggelse.

Den målsætning lykkedes. Oplægsholderne var udvalgt med omhu, og der var repræsentanter fra blandt andre Klinik for Selvmordstruede i Odense, en række kommuner, et sygehus, regionsrådet i Region Syddanmark, Århus Universitet og foreningslivet.

Alle delte de veloplagt ud af deres erfaringer med selvmordsforebyggelse, og tilhørerne fik indblik i selvmordets mange facetter – fra de unge pigers ofte halvhjertede selvmordsforsøg til de ældre mænds beslutsomme selvmord.

Uanset hvilken aldersgruppe der er tale om, er der dog to fællestræk:

Taler et menneske om selvmord, skal det tages alvorligt. Og selvmordet må aldrig accepteres som en løsning på problemerne.

Forskel i behandlingen

Temadagen klargjorde også problemer i forbindelse med selvmordsforebyggelsen.

Det er stort problem, at mange af tilbuddene er puljefinansierede. Det betyder, at selv gode projekter risikerer at lukke ned, når finansieringen udløber.

Derudover er det problematisk, at der er vidt forskellige behandlingstilbud, alt efter hvor i regionen man bor.

Formand for regionsrådets Særlige udvalg vedrørende Psykiatri, Bente Gertz Hansen, afrundede derfor dagen med en opfordring til kommunerne:

- Jeg vil gerne appellere til regionens 22 kommuner om, at I vælger at tilslutte jer tilbuddet om at samarbejde med Region Syddanmark om forebyggelse af selvmord. Selv om der er økonomisk krise, er der brug for, at selvmordstruede børn og unge får den rette hjælp.


Læs mere

De mange oplæg fra temadagen vil i løbet af de kommende dage blive gjort tilgængelige her:

www.selvmordsforebyggelse.info


Øvrige hjemmesider nævnt på temadagen:

www.selvmordstruede.dk (Klinik for Selvmordstruede)

www.nefos.dk (Netværk for Selvmordsramte)

www.forebygselvmord.dk (hjemmeside om forebyggelse af selvmord – især for mænd)

 

Fakta

Temadagen var arrangeret i et samarbejde mellem:

Center for Forskning og Forebyggelse

Klinik for Selvmordstruede voksne, Odense

Selvmordsforebyggende Netværk i Region Syddanmark (SNS)

Netværket for Selvmordsramte (Nefos)

OK-Klubben Kolding m.fl.

 

Verdensdag for Selvmordsforebyggelse er en årligt tilbagevendende begivenhed, som markeres internationalt den 10. september.

Dagen afholdes på initiativ af The International Association for Suicide Prevention (IASP) i samarbejde med WHO.


Siden er sidst opdateret 10-9-2009Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring