Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Gylden cykel for selvværdsgruppe

Unge fynboer med skizofreni kan henvises til ambulant behandling hos TIT (Tidlig Interventions Team) i Odense. TIT har løbende 90 unge mellem 15 og 30 år i et treårigt behandlingsforløb. Og en del af de unge har deltaget i et af teamets seneste tilbud – en selvværdsgruppe.

Arbejdet med selvværdsgruppen udløste fredag den 27. november halvdelen af Dansk Selskab for Distriktspsykiatris initiativpris ”Den Gyldne Cykel”. Med prisen følger halvdelen af 10.000 kroner.

- Flere patienter klager over lavt selvværd, som er en stor barriere, når der er kommet ro på selve psykosen. Det gav os ideen til at danne gruppen, som har mødtes 12 gange. Vi har netop startet selvværdsgruppe nummer to op med otte nye medlemmer, fortæller sygeplejerske Lene Rosenly, der står for gruppen sammen med ergoterapeut Line Redeker.

De to var i København for at hente prisen hjem til Psykiatrien i Region Syddanmark.

De bliver bedre hurtigere
Overlæge Sonja Rasmussen er leder af den gruppe på tre sygeplejersker, to ergoterapeuter, to socialrådgivere, en psykolog og to sekretærer, der udgør TIT.

- Vi giver de unge en intensiv behandling i tre år. Det giver dem en bedre prognose. En undersøgelse af et lignende toårigt tilbud viser, at færre patienter bor på socialpsykiatriske bosteder efter fem år. Det ser også ud til, at de klarer sig bedre under behandling, men efterfølgende holder bedringen desværre ikke.

- Vi evaluerer løbende vores patienters psykopatologi og funktionsevne og ser på, om det ekstra år hos os gør en positiv forskel. Og det er vi faktisk ikke i tvivl om. Denne indsats er afgørende for patienterne. De bliver bedre hurtigere, fastslår hun.

Tæt kontakt
Alle de unge patienter, der knyttes til TIT, får en primær behandler, som de i begyndelsen har kontakt til mindst en gang om ugen.

- Vi arbejder på at holde fast og få skabt en tæt alliance fra starten, og vi kommer hele vejen rundt: Medicin, social støtte, terapi og gruppetilbud. Fx skizofrenikursus, social færdighedstræning – og selvværdsgruppen. Når de tre år er ved at være gået, vurderer vi den enkelte patient i forhold til hvilket behandlingstilbud, der vil være brug for fremover. Nogle bliver afsluttet til egen læge, nogle til socialpsykiatrien og andre til distriktspsykiatrien, fortæller Sonja Rasmussen.

Den tætte kontakt gælder også de pårørende, der jævnligt inviteres til samtaler, får tilbud om familiesamarbejde, pårørendegrupper og netværksgrupper og sammen med de unge inviteres til åbent hus to gange om året.

- De får også vores mobilnumre. Vores mantra er, at vi skal være tilgængelige. Faktisk kan vi opleve perioder, hvor vi har mere kontakt til de pårørende end til patienten.

For det kan være belastende at være pårørende. TIT-medarbejderne taler både med forældre og mindre søskende, og de tager ud på skoler og fortæller.

- Det er et privilegium at få lov til at komme så tæt på andre menneskers liv. At få lov til at se, at de kan få et godt liv. At de kan rykke sig, få uddannelse og kæreste, siger Sonja Rasmussen.

Retspsykiatrisk Distriktspsykiatri også nomineret
Også den regionsdækkende retspsykiatriske distriktspsykiatri i Middelfart var indstillet til Den Gyldne Cykel. De fik dog ingen pris i denne omgang, men blev inviteret til at komme og fortælle om deres virke i forbindelse med, at TIT fik overrakt prisen.

Læs mere
TIT er en del af Psykiatrien i Region Syddanmark - og et team under Almenpsykiatrisk Afdeling Odense. Læs mere på www.psykiatrienisyddanmark.dk under Almenpsykiatrisk Afdeling Odense.Yderligere oplysninger fås hos:
  • Overlæge Sonja Rasmussen, Tidlig Interventions Team, tlf. 6543 1140.


Tilknyttede filer

Siden er sidst opdateret 30-11-2009Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring