Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Temadag om relationsbehandling var en succes

Den norske psykolog Arnhild Lauveng har selv en fortid som patient med diagnosen skizofreni. Hun har blandt andet skrevet bøgerne ”Unyttig som en rose” og ”I morgen var jeg altid en løve” om denne svære periode af sit liv.

i Aabenraa
Arnhild Lauveng (th) skrev en del autografer.

På Psykiatrien i Region Syddanmarks temadag om relationsbehandling den 26. august 2010 holdt hun 255 medarbejdere og gæster tryllebundet en hel formiddag på Folkehjem i Aabenraa. Her fortalte hun mange historier og leverede ligeså mange pointer til fagfolkene i salen.

- Tålmodighed virker, sagde hun blandt andet. Det tager længere tid at bygge op end at rive ned. Det gælder også i terapi. Men at noget tager tid betyder ikke, at det er umuligt.

Relation - afgørende
Ole Ryttov, sygeplejefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark, bød velkommen til temadagen. Han betegnede relation som er en afgørende forudsætning for at gøre en indsats for psykisk syge medborgere.

- Det er vigtigt, at medarbejderen tør og kan give noget af sig selv uden at miste sin professionalitet - og med sin integritet i behold. At møde én med empati og klangbund, er nemlig forudsætningen for, at patienten vover sig frem og får sagt noget om det, der er rigtig svært.

Og relationsdannelsen ikke bare styrker virkningen af både terapi, farmakologisk behandling og social færdighedstræning. God relation er afgørende for, at patienten får den fulde positive effekt af vores indsats, sagde Ole Ryttov, inden han gav ordet videre til dagens tre oplægsholdere - Arnhild Lauveng, Sverker Belin (hvis bog ”Relation før metode” netop er udgivet på dansk) og professor og ledende overlæge Thorkil Sørensen fra Almenpsykiatrisk Afdeling Odense.

Tid, gentagelse og relation
Sverker Belin, der er svensk psykolog, udfyldte første del af eftermiddagens program med sit indlæg om ”Kunsten at forblive nærværende”. Undervejs brugte han eksempler fra sit arbejde som klinisk psykolog. At nå ind og få skabt kontakt til psykisk syge mennesker kræver samspil mellem tid, gentagelse og relation. Men skal man engagere sig i psykisk syge mennesker, er det vigtigt, at man ikke er alene om det. Der skal supervision til, påpegede Sverker Belin.

Empati, spejling og modstand
Thorkil Sørensen sluttede af med input om at bruge sanser, følelser og sprog i arbejdet med patienterne.

- Mennesket er det klogeste dyr i verden. Vi klarer os, fordi vi kan danne billeder inden i hovedet på hinanden. Vi lever alle sammen på nogle fortællinger omkring vores eget liv. Men mennesker med skizofreni har meget svært ved at få samlet fortællingen. Der mangler sammenhæng mellem følelser, tanker og reaktioner, sagde Thorkil Sørensen blandt andet og rådede til at vise empati og tillade spejling, men give optimal modstand.


Siden er sidst opdateret 2-9-2010Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring