Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilNyheder fra psykiatrisygehusetpilStyrket indsats mod selvmord i Region Syddanmark

Styrket indsats mod selvmord i Region Syddanmark

2500 syddanske borgere forsøger hvert år at tage deres eget liv. Region Syddanmark åbner nu et kompetencecenter med fokus på at forebygge selvmord blandt både børn, unge og voksne.

Dermed er et eksisterende fynsdækkende tilbud udvidet, så også selvmordstruede i den jyske del af regionen opspores systematisk og tilbydes ambulant behandling.  På voksenområdet viser en undersøgelse, at ambulant behandling har en forebyggende effekt.

Den regionsdækkende selvmordsforebyggelse handler også om, at samarbejdsparterne omkring den selvmordtruede sørger for sikre afleveringer, så den sårbare borger ikke ”falder mellem to stole” – fx efter udskrivning fra sygehus.

Forsker og uddanner
Ud over at behandle selvmordstruede borgere skal centret forske og uddanne kolleger på psykiatriske og somatiske sygehusafdelinger og i kommunerne. Også praktiserende læger vil blive tilbudt uddannelse.

- Der kan være mange grunde til, at et menneske vælger at tage sit eget liv – eller forsøger at gøre det. Det er tragisk hver gang – ikke alene for det menneske, der dør eller er tæt på at dø, men for hele familien. Ved at dele den spidskompetence, vi har i regionen, med hinanden og med vores tætte samarbejdspartnere omkring patienten, kan vi sikre, at så få som overhovedet muligt begår selvmord, siger regionsrådsformand Carl Holst (V).

Lokale klinikker
I løbet af 2010 og 2011 har kompetencecentret bistået med oprettelsen af lokale selvmordsforebyggende funktioner på de voksenpsykiatriske afdelinger i Esbjerg, Aabenraa, Kolding og Vejle. Det samme projekt er i gang på børne- og ungeområdet, hvor der senest i 2013 vil være lokale klinikker.

Med den eksisterende selvmordsforebyggende funktion i Odense er hele regionen således dækket. På Fyn har kommunerne desuden i dag et særligt tilbud om råd og vejledning i at opbygge behandlingskæder på børne- og ungdomsområdet. Også dette koncept skal udbredes til resten af Region Syddanmark.


Om Kompetencecenter for Selvmordsforebyggelse
Kompetencecenter for Selvmordsforebyggelse rummer en børne- og ungdomsfunktion og en voksenfunktion, der er tilknyttet Psykiatrien i Region Syddanmarks to universitetsafdelinger - Børne- og Ungdomspsykiatri Odense og Psykiatrisk Afdeling Odense. Børn- og ungedelen bor på Vandværksvej 30, Odense C, mens voksendelen holder til i Bjergegade 15, Odense C.

Organiseringen af centret – med regional kompetenceudvikling og vidensdeling omkring selvmordsforebyggelse for alle aldre - er unik i Danmark.

Tal og fakta
Hvert år forsøger 400 børn og unge i alderen 10-19 år at begå selvmord i Region Syddanmark. For voksne anslås tallet at være 2100 årlige selvmordsforsøg. Tallene er behæftet med en vis usikkerhed, da ikke alle henvender sig og beder om hjælp efter selvmordsforsøg.

I 2009 døde 140 personer i Region Syddanmark ved selvmord. På landsplan døde 612 personer. Der er på landsplan sket et fald gennem de seneste godt 10 år.Yderligere oplysninger
  • Regionsrådsformand Carl Holst (V), Region Syddanmark, mobil 4032 5210
  • Sygeplejefaglig direktør Ole Ryttov, Psykiatrien i Region Syddanmark, mobil 3059 2793
  • Centerleder, psykolog Kim Juul Larsen, Kompetencecenter for Selvmordsforebyggelse, mobil 3063 8248 og afdelingslæge Anna Knudsen, Kompetencecenter for Selvmordsforebyggelse, tlf. 6548 1770


Tilknyttede filer

Siden er sidst opdateret 2-9-2011Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring