Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Regionsrådet har tillid til handleplan

16. marts 2012 var en voldsom dag for Psykiatrien i Region Syddanmark. En patient på Psykiatrisk Afdeling Odense overfaldt og stak tre medarbejdere med en kniv.

På regionsrådsmødet 23. april orienterede psykiatriledelsen regionsrådet om hændelsesforløbet, og hvilke initiativer, der nu er sat i gang for at forhindre en lignende situation i fremtiden.

- Vi har fået en fin og grundig orientering om det ulykkelige overfald i Odense. Vi følger nu op i på situationen i psykiatriudvalget. Episoden og den efterfølgende debat om psykiatrien giver anledning til, at vi sætter fokus på arbejdsmiljø og hvorvidt der er behov for justeringer i den psykiatriplan, som regionen har arbejdet udfra siden 2007, siger formanden for psykiatriudvalget Freddie Madsen (DF).

Fire initiativer

Psykiatriledelsen har i kølvandet på overfaldet fremlagt fire initiativer, hvoraf nogle allerede er gennemført.

  • Ledelsen har udsendt en ny fælles instruks for psykiatrisygehuset. Dette skete allerede 22. marts i forbindelse med et påbud fra Arbejdstilsynet. Den nye instruks er udarbejdet af en gruppe bestående af ledere og arbejdsmiljørepræsentanter, er fælles for hele psykiatrisygehuset. Den præciserer detaljerne i de hidtidige retningslinjer.
  • Region Syddanmark har iværksat en analyse af episoden, som Region Syddanmarks Center for Kvalitet vil udarbejde. Den vil ligge klar inden for de kommende uger, hvorefter konklusionerne vil blive gennemgået med Arbejdstilsynet. Regionen hjælper derudover de tre tilskadekomne så vidt det overhovedet er muligt, og medarbejderne på den ramte afdeling får tilbudt krisehjælp.
  • I løbet af 2012 vil regionen lave et statustjek på psykiatriplanen, hvor der vil være mulighed for justeringer.
  • Psykiatri- og socialdirektør Jacob Stengaard Madsen har bedt psykiatrisygehuset om en samlet vurdering af alle sager i psykiatrien fra Arbejdstilsynet samt en fremadrettet opfølgningsplan. Denne plan bliver fremlagt og diskuteret på det førstkommende psykiatriudvalgsmøde.

Lige nu er afsnittet, hvor overfaldet skete, åbnet med - midlertidigt -lavere kapacitet end normalt.

Fakta

Omkring klokken ti om morgen fredag 16. marts overfaldt en psykiatrisk patient på P302, Psykiatrisk Afdeling Odense en læge og to sygeplejersker med en kniv. De tilskadekomne medarbejdere blev alle indlagt på Odense Universitetshospital efter overfaldet. Overfaldsmanden overgav sig til politiet omkring klokken ni samme aften. Politiet har endnu ikke afklaret, hvordan patienten kom i besiddelse af kniven.

Arbejdstilsynet besøgte afdelingen efter overfaldet og i forlængelse af besøget, blev afdelingen pålagt at indskærpe og nedskrive instrukserne for, hvordan personalet visiterer patienter.

Særnummer af medarbejderblad

2. maj 2012 udkommer et udvidet nummer af psykiatrisygehusets medarbejderblad PS! med et tema, der kommer rundt om den tragiske episode på Psykiatrisk Afdeling Odense.


Siden er sidst opdateret 24-4-2012Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring