Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Gal eller normal?

Op mod en halv million danskere er lige nu ramt af psykisk sygdom. Og mange har det ekstra hårdt, fordi de også stemples af deres omgivelser.

Psykiske sygdomme er mere abstrakte end et brækket ben og et mavesår. Vi mennesker er også ekstra bange for at blive ramt af sygdom i sindet. Det er trods alt fundamentet for hele vores person. Derfor sætter DR i to tv-programmer ”Gal eller Normal” fokus på fordomme og uvidenhed om psykiske lidelser. Det sker i forbindelse med den femårige, nationale kampagne ”EN AF OS”.

Hvem er hvem?

Der står 10 personer på græsplænen foran Oreby Mølle på Lolland. Solen skinner. Et kamera zoomer ind på dem. En stemme siger: ”Her står der ti frivillige danskere. De fem er sunde og raske. De fem andre har en psykiatrisk diagnose. Men hvem er hvem?”

Vil programmets tre eksperter – og seerne – kunne gætte hvem, der er hvem?

De 10 personer deltager i særligt designede tests, der er specielt udfordrende, hvis man har en psykisk sygdom. Men hvornår er anderledes adfærd en psykisk sygdom, og hvornår er det blot et personligt karaktertræk?

Hvis det ikke er muligt for eksperterne at gætte hvem, der er hvem, hvordan skulle alle vi andre så kunne gætte, hvem der har en psykiatrisk diagnose, når vi vurderer mennesker på arbejdet, til familiefester eller går på gaden, spørger Peter Qvortrup Geisling, der er vært i programmet.

Ved at gøre os alle sammen klogere, skal det blive lettere at leve med en psykisk sygdom. Det kan være svært nok at have en psykiatrisk diagnose. Men ekstra svært, hvis man også skal mødes med fordomme og uvidenhed. Så væk med tabu, tavshed og tvivl.

Programmerne sendes på DR1 14. maj og 21. maj kl. 20.

Gal eller normal-video

Gal eller normal og EN AF OS

Psykisk sygdom deles med pårørende (ny Epinion-undersøgelse for EN AF OS)

 


Siden er sidst opdateret 15-5-2012Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring