Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Traumatiserede familier på sommerlejr

Det ligner en ganske almindelig sommerlejr: forældre, legende børn, skov, sø og bål. Men helt almindeligt er det ikke, for alle familierne på lejren er flygtningefamilier, som lever med svære traumer efter krig, flugt og tortur i deres hjemland. Forældrene er i behandling for PTSD (Post Traumatic Stress Disorder) på Afdeling for Traume- og Torturoverlevere (tidligere RCT Fyn) i Odense.

Familieterapeut Knud Eschen har udvalgt familierne og er selv med på den fire-dages lejrtur i midten af juli sammen med Thor Hjarsen, der er naturvejleder hos Red Barnet, og en gruppe frivillige.

- Det centrale ved sommerlejren er samværet mellem forældre og børn. Vi skaber en ramme, hvor de kan få en oplevelse af at være en almindelig familie på ferie. Familierne får en mulighed for at parkere deres svære tanker og bekymringer for en stund og få nogle gode oplevelser sammen. Det betyder især meget for børnene, at deres forældre er aktive og leger sammen med dem, for det gør de sjældent eller aldrig i hverdagen, siger Knud Eschen.

Naturen som rekreation

Sommerlejren for traumatiserede flygtningefamilier foregår på Trente Mølle Naturskole på Fyn. Naturen er omdrejningspunkt for alle aktiviteterne, som har til formål at danne netværk, skabe relationer og have det sjovt.

Naturvejleder Thor Hjarsen har stor erfaring med at bruge naturen sammen med udsatte familier og børn.

- Det er vigtigt, at lege og aktiviteter er nemme at gå til, så vi kan inddrage så mange som muligt – både børn og voksne. På lejren er der rum til alle, så man både kan være en del af fællesskabet og gå for sig selv, når man har behov for det. Naturen rummer alle mulighederne, siger Thor Hjarsen.

Gode minder giver styrke

PTSD og behandling er ikke i fokus på sommerlejren, men glade og positive oplevelser. Undervejs er der dog mange, der har behov for at snakke, og Knud Eschen er til rådighed døgnet rundt, når der er behov for det.

- For nogle er det grænseoverskridende og traumeeksponerende at befinde sig midt i en skov. Sommerlejren er ikke decideret behandling. Men samværet, de gode oplevelser og fællesskabet i familierne giver en positiv modvægt til en hverdag med traumer og PTSD, forklarer Knud Eschen.

Fællesskab, natur og integration

Sommerlejren er en del af et større projekt, hvor naturen bruges som omdrejningspunkt for at forbedre den sociale, fysiske og mentale sundhed i traumatiserede flygtningefamilier. Projektet er et samarbejde mellem Red Barnet og Afdeling for Traume- og Torturoverlevere (tidligere RCT Fyn), finansieret af Social- og Integrationsministeriet.


Siden er sidst opdateret 13-7-2012Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring