Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Så er psykiatriens byggeri i gang i Aabenraa

Der var lidt overskyet, men så brød solen frem – netop som Psykiatrien i Region Syddanmark tog hul på første del af psykiatribyggeriet i Aabenraa, tirsdag 2. oktober 2012.

Det var regionsrådsformand Carl Holst (V), der tog første spadestik til det kommende børne- og ungdomspsykiatriske ambulatorium. Ambulatoriet bliver bygget i tæt tilknytning til det kommende familiehus på sygehuset i Aabenraa.

Carl Holst tager første spadestik til børne- og ungdomspsykiatrisk ambulatorium i Aabenraa

Carl Holst (V) tog første spadestik til børne- og ungdomspsykiatrisk ambulatorium i Aabenraa, tirsdag 2. oktober 2012. Foto og tekst: Hanne Kopp

Sammenhæng og faglig ekspertise
- Det er sammenhæng, vi viser med det her: En bygning og en arkitektur, der passer ind i omgivelserne. Naturen og de øvrige bygninger. Og et sted, hvor der bliver fokus på både de fysiske og psykiske symptomer, så vi skaber sammenhæng for patienterne. Det er måske ikke et slot, vi bygger, men det er moderne rammer, med den nyeste faglige indsigt og ekspertise, sagde regionsrådsformand Carl Holst (V).

Han pointerede desuden med en vis stolthed, at byggeriet står klar fire år før planlagt. Med regionsrådets 2010-vækstpakke lykkedes det nemlig at finde penge til at rykke projektet frem fra 2018 til 2014.

Bevægelse, håb og liv
Det var også sammenhæng, der var centralt i oversygeplejerske Susanne Bissenbachers tale:

- Vi ønsker ikke brud i patientforløbet, og derfor er det vigtigt, at vi kommer til at arbejde tæt sammen med somatikken, fx omkring en patient med spiseforstyrrelse, hvor der både er fysiske og psykiske symptomer.

- Her skal være bevægelse, liv, håb og glæde. Her kommer patienterne for alvor i centrum i Sønderjylland, ikke mindst geografisk. Og her tror vi på, at det bliver nemmere at rekruttere, sagde oversygeplejerske Sussanne Bissenbacher, Børne- og Ungdomspsykiatri Kolding-Augustenborg.

Skolefunktion og samarbejde på tværs
Afdelingen er i fuld gang med at omstille sig til den nye situation. Flere teams er i dag flyttet sammen, så de kan være klar til at træde ind i fremtiden.

Der skal også samarbejdes med kommuner, skoler og andre netværk, og ambulatoriet vil blandt andet få sin egen skole, så de kan tilbyde patienter både udredning, behandling og skoleforløb.

White Arkitekter A/S er sammen med White AB totalrådgiver på psykiatribyggeriet.

Byggeriet skal efter planen stå færdigt ved udgangen af 2013.

Første spadestik til psykiatribyggeri i Aabenraa

Fakta
Psykiatrisygehusets nybyggeri i Aabenraa bliver ca. 20.000 kvm. Her samles psykiatriske funktioner fra Augustenborg og Haderslev samt børne- og ungdomspsykiatriske funktioner fra Kolding og Augustenborg.

Det nye hus får sammenlagt 111 døgnpladser og ambulante funktioner for ældre samt for børn og unge.

Byggeri i to etaper: Første etape omfatter et børne- og ungdomspsykiatrisk ambulatorium i forlængelse af det somatiske familiehus. Det står færdigt ved udgangen af 2013.

Ambulatoriet bygges tæt på det somatiske familiehus, hvilket øger mulighederne for samarbejde på tværs samt fokus på både fysiske og psykiske symptomer. Derudover bliver der plads til dagfunktion og skole.

Anden etape omfatter opførelse af alle øvrige psykiatriske døgnfunktioner og ambulatorier i nær sammenhæng med det somatiske sygehus. Første spadestik i foråret 2013. Byggeriet står færdigt i efteråret 2014.

Byggesum: 448 mio. kroner.

Byggeriet i Aabenraa var oprindeligt planlagt til 2018. I forbindelse med regionsrådets 2010-vækstpakke lykkedes det at finde penge til at rykke projektet fire år frem.

Den psykiatriske del af sygehuset etableres nordvest for den nuværende hovedindgang.
Siden er sidst opdateret 17-10-2012Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring