Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrisk Afdeling Odense holdt åbent hus

Det var lørdag 6. oktober 2012 og Psykiatrisk Afdeling Odense åbnede dørene op og inviterede borgere på snak, kaffe og små foredrag og film om psykisk sygdom.

Hvordan er det at være i kontakt med behandlingspsykiatrien anno 2012?

Hvordan er det at være indlagt? Hvad sker der? Hvilken behandling får man? Hvad kan man gøre som pårørende? Og hvordan arbejder de forskellige funktioner og instanser sammen?

 Åbent hus Psykiatrisk Afdeling Odense

Der var bemandede stande rundt omkring, hvor de besøgende kunne høre mere om  blandt andet spiseforstyrrelser, depression, demens, sansestimulering, EN AF OS-kampagnen og bevægelse i psykiatrien. Tekst og billeder: Hanne Kopp 

 

Omkring 60-70 borgere valgte at bruge den første lørdag i oktober på at blive en del klogere på psykiatri – det var pårørende, patienter, kommunale samarbejdspartnere etc.

 Seng og fiksering

De besøgende kunne blandt andet se, hvordan en fiksering foregår.

 

Vi spurgte to af de fremmødte:

Hvorfor er du kommet i dag?

Pensioneret præst Johannes Almar, Ringe

 Johannes Almar

- Jeg er her i dag for bedre at kunne forstå mennesker. Hvad er det, der gør, at man bliver psykisk syg. Jeg er her for at lytte og forstå. Og måske kan jeg være med til at hjælpe. I dag er jeg besøgsven på et plejehjem.

- Mennesker har altid interesseret mig. Jeg var præst i 40 år, og har i gennem mit job mødt mange mennesker - mange skæbner, personlige kriser og tragedier. Faktisk har jeg i nogle situationer fungeret som psykolog og sjælesørger – i nogle situationer hjalp jeg nok på en måde, som en psykolog ikke havde kunnet hjælpe -  andre gange måtte jeg henvise folk til en læge, hvor jeg har tænkt, at her var én, der skulle have noget mere hjælp.

 

Pårørende Gerda Elise Larsen, Odense

 Gerda Elise Larsen

- Jeg er tæt forbundet med psykiatrien, kan man sige, da jeg har en kronisk psykisk syg søn. Han er 36 år og har skizofreni, og han har været indlagt her på afdelingen. Jeg har også modtaget pårørende-undervisning herude flere gange.

- Jeg synes blandt andet det kunne være spændende at tage herud og høre mere om tvang i psykiatrien. Som pårørende mener jeg, at man kun kan være i mod det – men nu kan jeg høre det fra den anden side: Hvad er begrundelsen for at bruge tvang?

- Min søn har været syg i ca. 10 år. Han bor ikke i Odense mere, og jeg har desværre kun sporadisk kontakt til ham i dag.

Vil aflive myter og fordomme

I maj var afdelingen på banen ved Brandts Passage i Odense. I denne omgang inviterede de så borgerne hjem i afdelingen. Missionen var, som i foråret, at være med til at aflive myter og fordomme om psykisk sygdom. Dengang som nu lurer den tragiske hændelse i marts, hvor en meget syg patient stak tre medarbejdere med en kniv, i baggrunden.

- Det er meget sjældent, at sådan noget sker. Derfor arbejder vi aktivt for at få aflivet myterne om, at alle psykisk syge er farlige - og at man ikke kan komme sig, hvis man bliver psykisk syg. Og så vil vi gerne vise vores medborgere, hvordan vi bor og hvem vi er, siger Sonja Rasmussen, der er ledende overlæge på afdelingen.

 Læs interviews med to patienter og en pårørende

 Se indslag med TV2Fyn

Dukken Karla og husker du?

Dukken Karla er meget brugt af ældre patienter med demens. Hun er dejlig og blød og virker beroligende. Og hvem kan ikke huske, da de selv var forældre eller bedsteforældre. Patienter med demens husker det, der skete for længe siden. Men har en meget dårlig korttidshukommelse.

 Foredrag og åbent hus

I løbet af dagen var der foredrag om depression, tvang i psykiatrien, skizofreni, personlighedsforstyrrelser og om psykisk sygdom hos ældre.

 Psykinfo stand

Også de psykiatriske informationscentre - PIO Odense og psykiatrisygehusets egen PsykInfo -deltog i åbent-hus-arrangementet.

 Medarbejdere og TV2Fyn

 


Siden er sidst opdateret 8-10-2012Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring