Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Læger lærer dansk

Under patienthotellet, i kælderen, på sygehuset i Vejle undervises udenlandske læger i dansk. Her møder vi fire speciallæger i psykiatri – parret Zaida Maria dos Santos Pires og Bruno Pereira fra Portugal samt tjekkiske Dagmar Pilcova, og Ondrej Pilc, som også danner par.

De kom til Danmark i september måned og skal arbejde på Psykiatrisk Afdeling Esbjerg-Ribe. I dag er der danskundervisning i Vejle.

Fire udenlandske læger i Esbjerg

Dagmar Pilcova og Ondrej Pilc fra Tjekkiet samt Zaida Maria dos Santos Pires og Bruno Pereira fra Portugal - fire speciallæger i psykiatri, der er kommet til Esbjerg for at arbejde. Men først skal der læres dansk. Tekst og foto: Hanne Kopp

- Vi må ikke tale engelsk. Det siger vores lærer!, udbryder de alle fire på dansk, da de bliver spurgt, om interviewet skal foregå på dansk eller engelsk.

Al undervisning i Vejle foregår på dansk, og KUN på dansk, så vi fortsætter også interviewet på dansk… 

Lytter og observerer
I tre måneder nu har speciallægerne gået til danskundervisning i Vejle. De er her tre dage om ugen, hvor de følges i bil fra Esbjerg. Den fjerde dag arbejdes der hjemme og på ugens femte dag er de på afdelingen, hvor de følger dagligdagen, og hvor de lytter og observerer de danske kolleger. Der går endnu nogle måneder, før de får patientkontakt. De skal mestre det danske sprog lidt bedre.

Zaida og Bruno er på Psykiatrisk Afdeling Esbjerg. Dagmar er lige nu i Varde, hvor Geronto-Neuropsykiatrisk Ambulatorium midlertidigt holder til, og fra næste uge skal Ondrej være i Lokalpsykiatri Brørup.

Dansk på bordet

Fire dage om ugen er der sprogundervisning i Vejle. I dag skal der blandt andet synges ”I dag er det Oles fødselsdag”. 

Overskud til fritid
På trods af en travl hverdag har de to par allerede overskud til at involvere sig i det danske samfund – de opsøger selv viden om dansk kultur og historie, de dyrker motion, møder andre danskere udenfor arbejdspladsen osv.

Zaida og Bruno går begge i motionscenter, og deres dreng David går til gymnastik og spejder. De er også så småt begyndt at lære nogle af forældrene fra sønnens klasse at kende, for, som de siger, ”det er vigtigt at komme ud og snakke med danskerne”. 

David er startet i 0. klasse, og for ham var især første måned svær:

- Han var lige startet i skole og kunne ikke et ord dansk, og han havde en meget lang dag i skolen, før vi kom hjem fra Vejle. Så det har været svært, men nu begynder det at blive lidt mere….organiseret, forklarer Zaida og Bruno.

Dagmar og Ondrej har været en del rundt i landet. I weekenderne har de blandt andet været i Ribe, Tønder og Århus, og de har besøgt Aros og set en udstilling om Edward Munch.

Falder til
De er alle så småt ved at falde til. Begge har de fundet et hus i Esbjerg. De synes det danske vejr lige nu er ok - snevejret - men november var trist og mørk. På arbejdspladsen er de også ved at få sig et netværk: De mødes undertiden med andre udenlandske læger i regionen, hvor de blandt andet spiser frokost sammen.

Udfordringen er at få lært det danske sprog – ”der er så mange svære lyde og underlige udtalelser”. Og så glæder de sig selvfølgelig til at kunne gøre brug af deres faglige egenskaber, som pt. er sat på stand by. 

Vi vil besøge lægerne igen i det nye år og følge, hvordan det går på afdelingen og i familien i øvrigt…og senere i det nye år kommer to par yderligere til Esbjerg. Dem følger vi også...

Læs om tidligere besøg i Esbjerg

 


Siden er sidst opdateret 11-12-2012Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring