Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Så ruller COSMIC

Psykiatrien i Region Syddanmark er netop nu i gang med at implementere det elektroniske journalsystem COSMIC, som næsten alle 2500 medarbejdere i psykiatrisygehuset kommer til at stifte bekendtskab med.

Systemet rummer forskellige moduler: PAS, booking og EPJ. Det betyder, at al information samles i COSMIC, og det er også via COSMIC, medarbejderne skal booke aftaler med patienten.

Systemerne taler sammen

Sammenhængende patientforløb, gennemskuelighed og lettere arbejdsgange er tre væsentlige elementer i COSMIC. Sygehusets afdelinger kan dele oplysninger, og hver patients oplysninger er samlet ét sted.

Med COSMIC kommer stort set alle medarbejdere til at bruge samme system – ikke kun i psykiatrisygehuset, men på længere sigt også på tværs af alle somatiske afdelinger.

Psykiatrisygehuset er det første sygehus, der får implementeret alle tre moduler i Region Syddanmark. Andre afdelinger i regionen bruger kun enkelte moduler i COSMIC. Det er planen, at COSMIC skal udrulles i alle afdelinger i Region Syddanmark.

Udrullet i Vejle og Kolding

De psykiatriske afdelinger i Vejle og Kolding har netop fået systemet. Medarbejderne blev undervist i januar, og i begyndelsen af februar blev systemet implementeret.  Implementeringen betyder dog ikke, at medarbejderne fra Klinisk it har sluppet afdelingerne.

- Vi er derude indtil 1. marts for at hjælpe medarbejderne. Så undervisningen fortsætter, kan man sige. Systemet kører som det skal, og brugerne har godt fat i det. Men det er en stor organisatorisk omvæltning, og det tager selvfølgelig også lidt tid at blive fortrolig med et helt nyt system, der samtidig fylder så meget i hverdagen, fortæller it-konsulent Lone Lynge Clausen fra Klinisk it.  

Afdelingerne får support af lokalt udpegede superbrugere og af COSMIC-koordinatorerne.

På vej til Esbjerg

Klinisk it er nu i gang med at forberede implementeringen på afdelingerne i Esbjerg og Ribe. Undervisningen finder sted fra april og indtil slutningen af maj, hvor systemet gerne skulle være i drift.

Efter det vestjyske kommer turen til de sønderjyske og fynske afdelinger samt til Afdelingen for Traume- og Torturoverlevere.

Planen er, at COSMIC skal være fuldt udrullet i løbet af 2014.

Lidt om COSMIC

COSMIC er udviklet af det svenske firma Cambio.

Systemet benyttes i dag af de fynske afdelinger samt af somatikken på Fyn og i Sønderjylland. Desuden bruges det på Færøerne og af det danske forsvar. 

CGI i Århus er leverandør.

Systemet er implementeret på Øre- Næse- Halsafdelingen på sygehuset i Vejle. De har været pilotafdeling siden sommeren 2011 og er de første, der benyttede COSMIC PAS og Booking. Den mellemliggende periode er brugt til at optimere systemet ud fra de erfaringer, som afdelingen i Vejle har gjort sig.   


Siden er sidst opdateret 12-2-2013Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring