Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Et trygt sted for psykisk syge

Ellen Jensen er formand for pårørendeforeningen Bedre Psykiatri og har været del af en styregruppe, hvis opgave var at stille krav og ønsker til byggeriet i Esbjerg.

- Vores fokus har været, at der skulle være gode og trygge omgivelser for patienter og pårørende. Vi oplever tit som pårørende, at vi ikke rigtig har et sted at gå hen og være. Derfor er det vigtigt for os, at der er nogle intimsfærer, hvor man kan sidde i fred og ro; en form for ”helle”, hvor der er rart at være, siger Ellen Jensen.

Små oaser i haven

Styregruppen var blandt andet med til at foreslå, at der skal være mulighed for at gå ud i haven og sidde i fred og ro med sin pårørende.

- Nogle steder skal haven være afskærmet, for dem, der helst ikke vil have, at der sker for meget omkring dem, men samtidig må haven heller ikke ligne en fængselsgård. Indenfor skal der gerne være små opholdsrum, hvor man også kan opholde sig alene, fortæller Ellen Jensen.

Der skal være mulighed for aktiviteter:

- Vi skal også kunne foretage os noget sammen. Spille spil eller høre musik, så patient og pårørende ikke bare sidder og ikke ved, hvad de skal snakke om. Og børn, der fx er på besøg, skal kunne lege udenfor.

Ro til at blive rask

Styregruppen har også haft fokus på støjniveau – at gangene ikke må være store og runge for meget – og der skal kunst og farver på væggene: 

- Jo mere fred og ro, jo bedre kan en patient koncentrere sig om at blive rask. Det skal være overskueligt, og værelserne må gerne have andre farver end fællesområderne og gangene. 

Fungere både som sygehus og hjem

Ellen Jensen har været godt tilfreds med den halvandet år lange proces. Der har været en god dialog og balance mellem de forskellige ønsker og krav:   

- Der er blevet taget højde for alt, og der er blevet lyttet til os. Jeg ved, at det kan være et dilemma, at et sygehus både skal fungere som en arbejdsplads og som et hjem for syge. De to ting kan måske godt stride mod hinanden, men jeg håber og tror på, vi får en god psykiatrisk afdeling i Esbjerg, siger Ellen Jensen.

Ellen Jensen er formand for Bedre Psykiatri i Esbjerg/Fanø/Vejen. Hun har en søn, der lider af skizofreni.

 


Siden er sidst opdateret 20-6-2013Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring