Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Mere fysisk aktivitet

En kuglestol. En gåtur. Leg med balloner, musik på afdelingen eller en fælles grillaften. Afdelingerne i Psykiatrien i Region Syddanmark har sat fuld speed på de fysiske aktiviteter. Formålet: At styrke velværet for patienterne og nedbringe tvang i psykiatrien.

balloner i luften

Projektgrupperne skulle mærke det på egen krop og kom op af stolen og sat i gang. Læringsseminar to om nedbringelse af tvang på Fredericia Uddannelsescenter. Tekst og foto: Hanne Kopp

Det er otte afsnit i Psykiatrien i Region Syddanmark, der deltager i det nationale gennembrugsprojekt om nedbringelse af tvang i psykiatrien 2012-15. Forleden mødtes de i Fredericia til et læringsseminar, hvor der blev samlet op og delt ud af viden og erfaringer.

Fra søvndrukken til aktiv

Der er fokus på fysisk aktivitet overalt. Der er indrettet rum på afdelingerne, medarbejdere har været på kursus, de enkelte afsnit har formuleret mål for nedbringelse af tvang og der udarbejdes månedsrapporter.

På Børne- og Ungdomspsykiatri Odense har de for eksempel indført leg og boldspil til deres morgenmøder.

Tidligere sad de unge søvndrukne og passive til morgenmøderne. Med dynerne på eller med hætten trukket godt ned over hovedet. Nu spiller de bold, læser digte op og deltager i det omfang, de har overskud til det.

Læringsseminarto - nedbringelse af tvang

Grupperne gik rundt og hørte hinandens erfaringer. Senere på dagen var der workshops om bl.a. sanseintegration og aggressionforvaltning.

Tvangstal og interviewundersøgelse

Der skal fremadrettet være ekstra fokus på de månedlige tvangstal, som administrationen i Middelfart leverer, så afdelingerne løbende kan sammenligne tallene og se, om tvangen falder.

Henover vinteren vil der desuden blive lavet en interview undersøgelse med brugere. For at komme nærmere på, hvordan vi i fællesskab undgår tvang, fortæller projektleder Annemette Nørregaard.

Annemette Nørregaard

Projektleder Annemette Nørregaard tager tid på deltagerne: Hviken gruppe i rundkreds er hurtigst til at give hinanden et klem med hånden?

Det videre forløb

Afdelingerne tager nu hjem og arbejder videre med projektet – og de mødes så igen til det tredje læringssminar i maj 2014. I marts 2014 er der desuden national konference for alle projektteams i Odense.

Projektet stopper ved udgangen af 2014. Derefter skulle fysisk aktivitet gerne være implementeret i afsnittene og arbejdet med videnspredning være godt begyndt til alle andre afsnit i regionen.

Læs om det første læringsseminar i april

Fakta
Sundhedsstyrelsens satspuljeprojekt: Nedbringelse af tvang i psykiatrien kører over en treårig periode fra 2012 til 2015.

I Psykiatrien i Region Syddanmark deltager otte afsnit fordelt på syv projektteams.

Psykiatrien i Region Syddanmark har fået godt tre mio. kr. til projektet.

Se seneste tvangstal for Psykiatrien i Region Syddanmark (kan kun tilgås fra medarbejderintranet)

Se Film - den menneskelige stemme - om nedbringelse af tvang

Bolde og puder - ned med tvang

 


 


Siden er sidst opdateret 4-10-2013Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring