Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Mænd i gråzonen

- Jeg satte mig ud i køkkenet og så tog jeg flasken frem, dulmede mine nerver og gled over i et mørke. Senere har jeg tænkt, at det var som om, at jeg faldt ned i en dyb, dyb, sort brønd med slimede sider. Hver gang jeg prøvede at komme op, gled jeg ned igen. Jo mere fortvivlet, jeg var – jo mere drak jeg.

Sådan fortæller Tommy Jensen, om den kæmpe deroute med alkoholmisbrug, dødsfald i familien og depression, som han befandt sig i for få år siden.

Ulighed i sundhed blandt mænd

 

Konference på KoldingHus torsdag 7. november 2013 om mænd og uopdagede depressioner, om alkohol som selvmedicinering og om mænd i psykiatrien. Tekst: Hanne Kopp Foto: Heidi Lundsgaard

Modig og ind i mellem med skælvende stemme stod han i Riddersalen på KoldingHus forleden foran mere end 100 fagfolk, patient- og pårørendeforeninger og fortalte åbent og ærligt om en sårbar opvækst og ungdom, om tabet af sin kone - hans største støtte og klippe – nedturen med depression og druk. Og kampen for at komme ovenpå igen. En mand med ellers tilsyneladende succes - direktør for en af Nordens største virksomheder og leder for mere end 1400 medarbejdere – men sårbar og skrøbelig indeni.

- Der var ingen, der greb mig. Ingen der spurgte, hvordan jeg havde det. Børnene tog afstand fra mig. Og jeg tog afstand og blev trodsig. Ændrede adfærd. De skulle fandme ikke bestemme over mig. Jeg ville have Jette omkring mig. Hun måtte ikke dø, så længe jeg levede, fortæller Tommy Jensen:

- Men den værste dag var faktisk ikke, da hun døde. Det var den dag, hun lå i sengen og fremstammede: Tommy, jeg vil gerne dø”. Da faldt min verden sammen.

 Svend Åge Madsen

Chefpsykolog på Rigshospitalet og formand for Selskab for mænds sundhed, Danmark, Svend Åge Madsen satte fokus på mænds sundhed eller mangel på samme. 60.000 mænd med depression får ikke hjælp.  Kun en fjerdedel af mænd med fødselsdepression får hjælp...der skal bedre kommunikation og større opmærksomhed til.

Mænd taler ikke om sorg
Det var PsykInfo, Region Syddanmark, der havde inviteret til konference om mænd og uopdagede depressioner, om alkohol som selvmedicinering og om mænd i psykiatrien. Flere oplægsholdere påpegede i løbet af dagen, hvordan mænds psykiske sårbarhed sjældent opdages: Mænd går sjældent til lægen, vi opdrager ikke drenge til at kunne tale om deres følelser. Senere i livet reagerer de måske udadtil med aggressivitet, selvdestruktion, afstand til familie og venner – og i værste tilfælde kriminalitet, misbrug og selvmord.

hvordan er mænd

Brug for tværfagligt samarbejde

Det psykiatriske system, misbrugscentre i kommuner, praktiserende læger osv. skal blive bedre til at gå bagom misbruget og mænds sygdom. Systemet skal ikke kun behandle sygdommen eller misbruget – man skal også kunne gennemskue, hvorfor misbruget er startet, og det er vi som system alt for dårlig til:

- Vi bliver fx ikke undervist i misbrug på medicinstudiet. Men får flere timers lektion i tuberkulose. Det er vigtigt! Psykiatrien vil heller ikke arbejde med misbrugere, men vi har altså brug for det tværfaglige samarbejde, og så skal vi passe på ikke at fastholde patienter i deres sygdom, sagde speciallæge i psykiatri og specialist i rusmidler, Henrik Rindom.

Han påpegede også det forkerte i, at vi som samfund kun dømmer og straffer voldsmænd, uden at gå bagom deres psykiske problemer og afdække, hvad der ligger til grund for kriminaliteten. For kun på den måde kan vi hjælpe dem.

 Hnerik Rindom

Speciallæge i psykiatri og specialist i rusmidler, Henrik Rindom. Foto: Hanne Kopp 

Blevet menneske igen
Tilbage til Tommy Jensen: Der skulle et selvmordsforsøg til, en syv ugers druktur i Tyrkiet og en nat med delirium og syner, hvor det væltede ud med kryb fra væggen og hvor der stod ligkister i entreen. Så langt ned kom han, før han faldt på knæ og kaldte på Gud og det begyndte at gå fremad igen: Med en kontakt til Vejle Misbrugscenter, antabus og en efterfølgende proces med sorgbearbejdning, som nu har gjort, at han er på vej ovenpå:

- Jeg er blevet menneske igen – rent fysisk er jeg ok – men psykisk har jeg et stykke vej endnu, sagde han afslutningsvist.  

Se voxpop - hvorfor er jeg kommet og hvad har jeg fået ud af dagen?

 


Siden er sidst opdateret 8-11-2013Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring