Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Kunst leder tankerne væk

Røde firkanter og trekanter i papir, der tilsammen danner et hjerte. En balletdanserinde. Verdenskort i mønstre tegnet op med tusch. Papirstykker lagt sammen, så de danner ordene ”ung”. Akryl, lærred, marmorering, kultegninger, saks og papir.

De unges kunstværker

Børne- og Ungdomspsykiatri Kolding har to eftermiddage om ugen i et par måneder haft besøg af en designstuderende fra Designskolen i Kolding, der har undervist de unge i design og kunst.  Aktiviteten har været med til at give de unge et pusterum fra en svær hverdag.

Forleden havde afdelingen fernisering, hvor de unge og deres netværk, medarbejdere og den designstuderende kunne komme og se kunstværkerne, som de unge havde lavet.

Hjælper når det er svært
Maria på 18 år er en af de unge, der har været med. Hun er nu udskrevet fra afdelingen, men var kommet tilbage til Kolding den dag for at opleve ferniseringen:

 Maria i Kolding

- Det var godt at lave noget andet og glemme det hele imens. I dag sidder jeg også og tegner, når jeg har det svært. Det hjælper lidt, fortæller Maria, og udpeger de tegninger, hun har lavet, blandt andet et flot verdenskort, der er tegnet op på en overhead med tusch, og lavet i flotte mønstre. Teknikken hedder ”at doodle” – en form for intuitiv tegning.

I kan meget mere, end I tror
De unge skulle tage udgangspunkt i deres interesser – sport, mad, idoler eller lignende - for ligesom at tage ejerskab på opgaven. Og så blev de præsenteret for forskellige teknikker på, hvordan man kan udtrykke sig.

- Jeg er vildt imponeret over, hvor gode I er, og hvor højt niveauet har været. I skal tro noget mere på jer selv, for I kan meget mere, end I tror, sagde Denise under ferniseringen. Hun har stået for undervisningen de to dagen om ugen i august og september måned sidste år.

I dag er hun færdiguddannet og lige nu projektansat i Kolding Kommune.

Denise - Kolding

Postkort med kærlig hilsen
De originale kunstværker får de unge med sig hjem, når de udskrives. Derudover har afdelingen lavet kopier af værkerne. De er sat i ramme, og billederne skal med til Aabenraa, når afdelingen flytter derned senere på året.

Motiverne har afdelingen desuden fået lavet som postkort – og tanken er, at personalet på afdelingen skriver en personlig hilsen bagpå kortet, og udleverer det til alle unge, når de udskrives.

På den måde kommer projektet til at leve videre fremover.

Postkort - Kolding

Penge fra afdød piges tegninger
Pengene til projektet stammer fra en donation, som afdelingen fik fra institutionen Valhalla i Kolding i 2013. Pengene havde Valhalla samlet ind efter at have solgt adskillige malerbøger til børn. Tegningerne i malebogen var tegnet af en ung pige, der havde arbejdet på institutionen Valhalla. Tidligere havde denne pige været indlagt på afdelingen i Kolding.

- Vi lovede dengang, vi fik pengene, at vi ville bruge dem til at gøre noget godt for de unge her på afdelingen. Og det er det, vi har forsøgt at gøre med det her projekt, fortæller afdelingssygeplejerske Rikke Augustinussen.

Læs historien: Christinas tegninger lever videre

 
Rikke Augustinussen

Børne- og Ungdomspsykiatri Kolding har gennem et par måneder haft besøg af en designstuderende, der har undervist de unge i at lave kunst. Afdelingssygeplejerske Rikke Augustinussen holdt tale under ferniseringen, hvor de unges kunstværker blev præsenteret, onsdag 28. januar 2015. Tekst og foto: Hanne Kopp


Siden er sidst opdateret 3-2-2015Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring