Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Milepæl for telepsykiatrisk behandling

Når en læge sidder på psykiatrisk afdeling i Augustenborg og taler med en patient i Tønder ved hjælp af moderne teknologi og en video-skærm, har det ikke tidligere talt med i regnskabet og er ikke blevet honoreret økonomisk, sådan som traditionel behandling bliver det. Det ændres der på nu, og det skulle gerne komme patienterne til gode.

Psykiatrien i Region Syddanmark indfører nemlig som det første sted i landet fast afregning for telepsykiatrisk behandling. Det betyder, at patientkonsultation via en skærm fremover i det interne system vil blive honoreret på lige fod med traditionel behandling. Dermed fjernes en af de store barrierer, der har afholdt afdelingerne fra i større omfang at benytte telepsykiatriske behandlinger.

Tiltaget glæder formand for regionsrådet Carl Holst (V), der ser de telepsykiatriske muligheder som en stor fordel for patienterne.

- Ved at sidestille telepsykiatrisk hjemmebehandling med traditionel behandling, kan vi i højere grad hjælpe patienterne med et sammenhængende forløb, og vi kan sikre større tilgængelighed til den rette hjælp. Alt sammen til gavn for patienterne. De får nemmere adgang til den bedste hjælp, og det er altid vores fornemmeste mål: at vi kan give vores patienter den bedst mulige behandling, siger Carl Holst.

Med flere konsultationer via en videoskærm eller patientens egen computer, bliver det muligt at nå ud til flere patienter, som ellers har svært ved at få behandling. Det kan for eksempel være borgere, der ikke tør gå udenfor på grund af angst, eller patienter der af andre årsager ikke har mulighed for at komme på sygehuset og modtage personlig behandling. Det kan også være i situationer, hvor man kan spare lang transporttid for læger og behandlere – tid som i stedet kan komme andre patienter til gode - ligesom det kan være med til at give et mere sammenhængende behandlingsforløb for patienterne, hvis det bruges som opfølgning efter indlæggelse.

- Vi skal blive bedre til at bruge de telepsykiatriske løsninger, der hvor det giver mening og er til gavn for borgerne. Vi ved blandt andet, at nogle patientgrupper rent faktisk får et bedre udbytte af telepsykiatrisk behandling frem for traditionel behandling. Det kommer også patienterne til gode, fordi det kan spare tid eller give mulighed for hurtigt at konsultere vores bedste ekspert på en specifik sygdom. Med beslutningen om at honorere konsultationer via skærm, vil det blive mere fordelagtigt netop at bruge den form fremover, siger lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark, Anders Meinert Pedersen.

Psykiatrien i Region Syddanmark åbnede i 2013 som det første sted i landet et telepsykiatrisk center, der blandt andet har til formål at sikre, at alle afdelinger har mulighed og arbejder for at benytte telepsykiatri.

 

Fakta:
I psykiatrisygehuset modtager afdelingerne en på forhånd fastsat betalingstakst for hver konsultation, hvor patient og behandler er personligt til stede.
Med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2015 indføres nu en tilsvarende betaling for telepsykiatrisk ambulant hjemmebehandling.
En telepsykiatrisk konsultation vil blive honoreret med samme takst som almindelig ambulant behandling.

 


Siden er sidst opdateret 29-4-2015Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring