Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Mennesket først - systemet bagefter

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, nuværende protektor for Foreningen Det Sociale Netværk, besøgte 12. maj syddansk psykiatri i Esbjerg, hvor han fik et bredt indblik i, hvordan afdelingen blandt andet arbejder med forebyggelse af tvang, patient- og pårørende samarbejde, samt hvordan det kræver både regionens og kommunens indsats, når en patient fx både har en psykisk lidelse og et misbrug. Regionsrådsformand Carl Holst (V) var vært på dagen og viste Det Sociale Netværk rundt.

Poul Nyrup Rasmussen kom og så – og spurgte interesseret:

- Det slog mig, hvor stor en evne afdelingen i Esbjerg har til at forny sig. At løsninger sker der, hvor menneskerne er, og at der er en grundlæggende holdning om at se personen bagved sygdommen og ikke diagnosen. Mit ønske er, at psykiatrien vil lægge en masse energi i den del af kæden, der skal få det hele til at hænge sammen. Nemlig samarbejdet mellem kommune, region og andre organisationer - og jo tidligere, vi kan få fat, desto bedre, sagde Det Sociale Netværks protektor Poul Nyrup Rasmussen. 

Carl Holst og Poul Nyrup Rasmussen

Foreningen Det Sociale Netværk besøgte 12. maj syddansk psykiatri i Esbjerg, hvor der blev talt patient- og pårørendesamarbejde og forebyggelse af tvang. Fra venstre: Protektor for Foreningen Det Sociale Netværk Poul Nyrup Rasmussen og regionsrådsformand Carl Holst (V).  Tekst og foto: Hanne Kopp

Relationer og aktiviteter gir sammenhæng
Under besøget kom det blandt andet frem, at både børne- og ungdomspsykiatrien og voksenpsykiatrien i Esbjerg har haft stor succes med at forebygge tvang. Det er sket gennem større brug af fysisk aktivitet og forskellige former for sansestimuli. Og så har relationer og inddragelse haft en afgørende betydning. Ligesom at man som fagperson skal være indstillet på at give noget af sig selv – fx selv være villig til at tage kondiskoene på og komme af sted.

Der var repræsentanter fra både kommune og region – og patienter og pårørende var budt indenfor til at fortælle om deres syn på og forventninger til psykiatrien. En far til en patient fortalte blandt andet, hvor meget det hjalp at sidde i en forældregruppe, hvor man ved at høre de andre, kunne spejle sig selv og lære og dele viden med andre i samme situation. 

I motionsrummet

Nye rum skaber også forandringer
Som dagen skred frem, blev parternes fælles holdning tydelig – nemlig holdningen om, hvor vigtigt det er at se det enkelte menneske først. Og så må systemet indrette sig derefter.
 
- Det var spændende at få lov til at vise Poul Nyrup rundt i Esbjerg. Afdelingen er et godt eksempel på, hvordan vi rent anlægsmæssigt i disse år har forandret og investeret i hele Region Syddanmark. Vi ved bl.a. at nye omgivelser med mere lys, luft og flere muligheder for fysisk aktivitet har stor betydning for blandt andet patienternes mulighed for at komme sig samt forebyggelse af tvang, sagde regionsrådsformand Carl Holst.
Under besøget fik deltagerne mulighed for at komme rundt og se de nye lokaler i både  lokalpsykiatrien og døgnpsykiatrien. De var forbi afdelingens wellness rum, fitnessrum og den nye idrætshal for med egne øjne at se, hvordan en aktiv dagligdag på en psykiatrisk afdeling også kan være.

Studiebesøg - Det Sociale Netværk - 12. maj 2015

Fakta
Foreningen Det Sociale Netværk blev etableret i 2009 af blandt andre tidligere formand Poul Nyrup Rasmussen.

Foreningen Det Sociale Netværk arbejder for at fjerne tabuer og fordomme på social- og psykiatriområdet og dermed skabe et grundlag for dybere forståelse for en ny, bedre og mere sammenhængende indsats for psykisk sårbare. Foreningen ønsker at skabe bedre rammer for dialog, inddragelse og samtale med psykisk sårbare og deres pårørende.
Poul Nyrup trak sig for få uger siden som formand og er nu protektor, mens Benedikte Kiær er formand for Foreningen Det Sociale Netværk.

Psykiatrien i Region Syddanmark samarbejder med Foreningen Det Sociale Netværk omkring headspace, som er gratis og anonym rådgivning for børn og unge. I Region Syddanmark er der en afdeling i Esbjerg og Odense, og efter sommerferien åbner et nyt headspace i Billund.

Psykiatrien i Esbjerg består af en lokalpsykiatri med ambulant behandling på Østergade 12, centralt i Esbjerg samt voksenpsykiatri og børne- og ungdomspsykiatri på Gl. Vardevej 101 i den nordvestlige del af byen, hvor der netop nu bliver renoveret og lavet om- og tilbygninger. 


Siden er sidst opdateret 13-5-2015Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring