Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilNyheder fra psykiatrisygehusetpilFra bjergbestigning til ekspedition Ned med Tvang

Fra bjergbestigning til ekspedition Ned med Tvang

Hun har gået over Indlandsisen og er den første kvinde, der har besteget det højeste bjerg på Antarktis, Mount Vinson. Anne-Mette Nørregaard har været på adskillige ski- og bjergbestignings ekspeditioner, hun er medlem af Kvindelige Eventyreres Klub. Den værste snestorm kan ikke vælte hende af pinden – rent faktisk: Jo flere modstandsfelter, desto bedre. 

- Jeg går ikke i knæ af modstand. Heller ikke af modstand i en organisation. Det er ikke sådan, at jeg tænker, ”øv de kan ikke lide mig” – at jeg tager det personligt. Det gør jeg ikke. Rent faktisk: Jeg bliver tændt, målrettet og får lyst til at kæmpe videre….

Anne-Mette Nørregaard

Tekst: Hanne Kopp. Foto: Anne-Mette Nørregaard, privatfoto fra Hardangervidda i Norge. Billede til download
Anne-Mette Nørregaard_Hardangervidda.jpg

Nu er hendes næste ekspedition at forebygge tvang i Psykiatrien i Region Syddanmark. Som uddannet fysioterapeut har hun motion og fysisk aktivitet godt ind under huden, og hun skal de næste tre år inspirere medarbejderne til at tænke i alternativer ude på afdelingerne.

- Jeg skal møde medarbejderne der, hvor de er og have forståelse for de udfordringer, de står med. Men jeg skal også skubbe til deres vaner og kultur – og jeg ved godt, at det skaber angst og utryghed, når du gør det, fortæller Anne-Mette Nørregaard.   

Mere liv og aktivitet
Anne-Mette Nørregaard mener blandt andet, at der skal mere liv og aktivitet ind i afdelingerne, og hun ved, at der skal en stor og radikal kulturændring til, hvis det skal rykke. Det gøres ikke alene i den enkelte afdeling, men kræver også en mere gennemgribende forandring på tværs af organisationer:

- Der skal samarbejdes på tværs af sektorer. Meget tvang kan måske forebygges, hvis vi griber ind noget før – allerede i kommunen eller lokalpsykiatrien. Patienterne skal inddrages i behandlingen, for hvis de ikke kan se meningen med det, vi gør, så kan vi ikke hjælpe dem. Jo mere viden vi har – jo bedre kan vi rumme det menneske, der kommer ind, pointerer Anne-Mette Nørregaard.

Hun mener, psykiatrisygehuset er godt på vej – med en ny patient- og pårørendepolitik og den større åbenhed, der generelt vinder frem. Men der er stadig lukkede glasbure, der skal væk. Blandt andet så hun gerne, at man anså en psykose på lige fod med at køre galt: At der stod et traumehold klar til dig, når du kom ind på skadestuen, på samme måde, som hvis du var kommet fysisk til skade. Det er nemlig ofte i de første timer på en psykiatrisk afdeling, at tvangen sker. 

Tror på det kan lade sig gøre
Anne-Mette Nørregaard kender afdelingerne og organisationen. Siden 2013 har hun været ansat som projektleder på et satspuljeprojekt i psykiatrisygehuset om forebyggelse af tvang, som netop er afsluttet. Så hun kender de udfordringer og problemstillinger, der er.

- Det kommer til at kræve et seriøst mentalt arbejde at komme i mål. Men jeg tror, det kan lykkes – hvis ikke jeg troede på det, så var jeg jo heller ikke blevet ansat, siger Anne-Mette Nørregaard.

Anne-Mette Nørregaard - privat

Billede til download

Fakta

Om Anne-Mette Nørregaard
Anne-Mette Nørregaard skal være afdelingernes sparringspartner og være med til at udrulle de partnerskabsaftaler, hver afdeling har lavet og beskrevet, hvordan de vil nedbringe tvangen med 50 procent inden 2018. 

Anne-Mette er 42 år og bor i Gamborg på Fyn med sin fire-årige datter. Uddannet fysioterapeut, læst biostatistik og sundhedsformidling på Lunds Universitet og CVU Øresund. Løber orienteringsløb, cykler MTB, skriver bøger og holder foredrag om friluftsliv. Medlem af Kvindelige Eventyreres Klub. Er siden 1. april 2015 ansat som konsulent i forbyggelse af tvang i Psykiatrien i Region Syddanmark og som projektleder på bæltefrit afsnit i Haderslev. Tidligere ansat som klinisk underviser i Næstved og som udviklingsfysioterapeut på Glostrup Hospital.

Læs i øvrigt portræt om Anne-Mette Nørregaard i medarbejderbladet PS!

Forebyggelse af tvang i Psykiatrien
Frem mod 2018 sætter det samlede psykiatrisygehus ind med efter - og videreuddannelse, nye arbejdsgange og kulturændringer. Stikordene er blandt andet dialog og inddragelse af patienter og pårørende, ledelsesfokus, mere fysisk aktivitet og sansestimuli. I 2014 indgik regeringen og de danske regioner en partnerskabsaftale om forebyggelse af tvang om, at ”andelen af personer som tvangsfikseres skal være halveret i 2020, og den samlede anvendelse af tvang i psykiatrien skal samtidigt reduceres”.
I Region Syddanmark ønskes målet allerede nået i 2018. Perioden 2018- 2020 bruges til at forankre resultaterne.
I forbindelse med Region Syddanmarks Budget 2015 har Psykiatrien i Region Syddanmark fået 43 mio. kr. til at sætte ekstra fokus på uddannelse og rekruttering med det formål at forebygge brug af tvang.

VM Polen - Anne-Mette Nørregaard

Billede fra VM i Polen - billede til download
Siden er sidst opdateret 3-11-2015Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring