Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilNyheder fra psykiatrisygehusetpilKom med i historien om psykiatrien i Augustenborg

Kom med i historien om psykiatrien i Augustenborg

En fortælling om 83 års psykiatri slutter, når Augustenborg Sygehus lukker i september 2015.
Den 13. og 27. august afholdes der erindringscaféer, hvor tidligere patienter, pårørende og ansatte kan komme med effekter og erfaringer og biddrage til historien om sygehuset.

Hvis man som tidligere patient, pårørende eller ansat ligger inde med gode historier eller effekter fra Augustenborg Sygehus, så får man mulighed for at aflevere dem og bidrage til historien om sygehuset, når Psykiatrien i Region Syddanmark i samarbejde med Middelfart Museum og Psykiatrisk Museum Augustenborg den 13. og 27. august afholdes erindringscafé på Augustenborg Slot.

 - Erindringer fra patienter, pårørende og ansatte er vigtige, når historien om Augustenborg Sygehus og psykiatrien i Sønderjylland skal fortælles i fremtiden. Det er nu, inden sygehuset lukker og slukker, at vi har chancen for at få kontakt med de mennesker, der har haft deres gang i psykiatrien og kan fortælle om deres oplevelser, siger museumsinspektør Maiken Nørup fra Middelfart Museum, der er med til at arrangere erindringscaféerne sammen med Psykiatrien i Region Syddanmark.

Maiken Nørup har ansvar for Psykiatrisk Samling og står til daglig for indsamling af fortællinger og effekter fra psykiatrien i hele Region Syddanmark.

En anden initiativtager til erindringscaféerne er Rudi Cargnelli, der  er leder af det Psykiatriske Museum på Augustenborg Slot, og han ved, at der ligger mange gode historier gemt i fortællingerne om stedet.

- Da Nordslesvig blev dansk ved genforeningen i 1920, savnede man en psykiatrisk institution i Sønderjylland, for det psykiatriske hospital lå nu syd for grænsen. Dengang var der et folkekrav om at oprette et psykiatrisk hospital i Augustenborg. Man så mulighederne for nye arbejdspladser og ønskede, at slottets naturskønne og rolige omgivelser kom til gavn for sindslidende mennesker. Det er svært at forestille sig noget tilsvarende i dag, siger han.

Også overlæge for ungdomspsykiatrisk døgnafsnit i Augustenborg, Birgitte Vange, er med til at arrangere erindringscaféerne. Hun lægger vægt på, at man kan bruge historien til at lære noget om psykiatrien i dag.

- Vi møder jævnligt sønderjyder, som er blevet truet med at komme ’på Augustenborg’, hvis de ikke opførte sig ordentligt. Det siger noget om de billeder, almindelige mennesker stadig har af psykiatrien. Der er brug for fortællinger, der forklarer, hvordan det var i virkeligheden. Og vi medarbejdere kan lære meget af at høre, hvad der var hjælpsomt, og hvornår psykiatrien gjorde mere skade end gavn, skønt intentionen var at hjælpe, siger hun.

På Erindringscafeerne kan man høre mere om, hvordan éns oplevelser kan bidrage til historien og få inspiration og redskaber til at skrive om egne oplevelser på Augustenborg Sygehus.

 

Fakta:

De sidste psykiatriske afsnit på Augustenborg lukker og flytter ind i nye rammer på sygehuset i Aabenraa den 1. september.

Erindringscafeerne afholdes 13. og 27. august 2015 kl. 16-18 på Augustenborg Slot (følg skiltene).

De arrangeres af Psykiatrisk Museum Augustenborg, Psykiatrien i Region Syddanmark og Psykiatrisk Samling, Middelfart Museum.

Der vil være oplæg om indsamling af fortællinger og effekter fra Psykiatrien i Region Syddanmark, erindringers betydning for såvel nutid og historien samt inspiration til arbejdet med at skrive den personlige fortælling. Se programmet: http://www.middelfart-museum.dk/f/f1/Erindringscafe-program.pdf

Der er gratis adgang til Psykiatrisk Museum Augustenborg kl. 18-20 begge dage. 


Siden er sidst opdateret 4-8-2015Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring