Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Dokumentar om Retspsykiatri Syddanmark

Hvad sker der egentlig bag facaden på en retspsykiatrisk afdeling? Hvad er det for nogle patienter, der befinder sig der? Hvordan er det som medarbejder at arbejde med psykisk syge, der også er kriminelle? Og hvad sker der, når eller hvis patienterne skal tilbage i fængslet igen efter endt behandling?

Det er noget af det, der bliver givet svar på i to nye dokumentarprogrammer med titlen 'På ubestemt tid', som vises på DR1 den 24. og 31. august.

I programmerne gives et sjældent indblik i arbejdet med kriminelle borgere, der også har en psykisk sygdom. Det er Retspsykiatri Syddanmark, der har åbnet dørene for Danmarks Radio, som i næsten et år har fulgt livet blandt patienter, pårørende og medarbejdere på afdelingen.

Retspsykiatri Syddanmark blev samlet og flyttede ind i helt nye bygninger i Middelfart for et år siden. I afdelingen er der 70 sengepladser, og derudover har afdelingen ansvaret for godt 560 ambulante retspsykiatriske patienter fordelt ud over hele regionen.

 

Fakta om Retspsykiatri Syddanmark
Region Syddanmark har som det første sted i landet samlet hele retspsykiatrien i én afdeling med navnet Retspsykiatri Syddanmark. Afdelingen blev indviet den 16. juni 2014 og har 70 retspsykiatriske døgnpladser.

Det såkaldte rehabiliteringsafsnit (P5) er for langtidsindlagte retspsykiatriske patienter, der har brug for rehabilitering under indlæggelse. Den typiske indlæggelsestid er 5-7 år.

Afsnittet er et integreret åben/lukket afsnit.

Udover rehabiliteringsafsnittet er der fire retspsykiatriske afsnit med akutmodtagelse. På hvert afsnit er der plads til 14 patienter.

Afdelingen i Middelfart foretager også ambulant behandling af omkring 560 retpsykiatriske patienter over hele Region Syddanmark, på botilbud eller i private hjem. Retspsykiatri Syddanmark varetager således den medicinske, terapeutiske samt sociale behandling af patienten under den ambulante behandlingsdom (typisk 1-5 år) og samarbejder bredt med kommune, Kriminalforsorgen, praktiserende læge, misbrugscenter, arbejdsgiver osv.

Ny retspsykiatri i Middelfart

Retspsykiatri Syddanmark blev indviet i juni 2014.

Der er i forbindelse med samlingen af retspsykiatrien blevet rekrutteret over 100 nye medarbejdere fra forskellige faggrupper, og der er tilknyttet en forskningsenhed, der blandt andet forsker i relationens betydning og nedbringelse af tvang herunder udviklingen af nye redskaber, der kan være med til at forebygge og nedbringe brugen af tvang.

Resultatet er en moderne retspsykiatri, hvor behandling og sikkerhed går hånd i hånd.

På afdelingen er der fokus på den gode relation mellem patient og medarbejder og på varierede fritidsaktiviteter, blandt andet i form af voksenundervisning, træningskøkken og sportshal, der er med til at understøtte psykiatrisygehusets arbejde med at nedbringe den ulighed i sundhed, der udmønter sig i en markant overdødelighed blandt mennesker med psykisk sygdom.

Der er fysiske sikkerhedsforanstaltninger bl.a. i form af elektronisk adgangskontrol og kameraovervågning af området.

Du kan læse mere om afdelingen og arbejdet i retspsykiatrien her

http://www.psykiatrienisyddanmark.dk/wm438636


Siden er sidst opdateret 24-8-2015Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring