Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilNyheder fra psykiatrisygehusetpilIndvielse i Esbjerg: fysisk aktivitet og gode medarbejdere forebygger tvang

Indvielse i Esbjerg: fysisk aktivitet og gode medarbejdere forebygger tvang

Psykiatrisk Afdeling Esbjerg står nu helt færdig, og i dag blev der holdt officiel indvielse. Med en gennemrenovering af de gamle bygninger er der skabt sammenhæng mellem det gamle og det nye. Og med blandt andet sportshal og nye udearealer skal de fysiske rammer understøtte indsatsen for at nedbringe tvang i psykiatrien.
 


Regionsrådsformand Stephanie Lose og formand for Psykiatri- og socialudvanget Thies Mathiasen klippede sammen den røde snor og indviede dermed officielt det nye Psykiatrisk Afdeling Esbjerg.

Regionsrådsformand Stephanie Lose og formand for Psykiatri- og socialudvanget Thies Mathiasen klippede sammen den røde snor og indviede dermed officielt det nye Psykiatrisk Afdeling Esbjerg.

 

Patienter, pårørende, medarbejdere og politikere var samlet i de ny renoverede bygninger på Psykiatrisk Afdeling Esbjerg. Afdelingen, som i daglig tale bare hedder Spangsbjerg, blev nemlig officielt indviet i dag efter flere års byggeri og renovering.

Selvom det var de nye rammer, der var omdrejningspunktet i dag, benyttede ledende overlæge på afdelingen, Agnete Larsen, alligevel muligheden for at rose de medarbejdere, der hver dag fylder rammerne ud og gør en forskel for patienterne.

- Gode fysiske rammer er et vigtigt værktøj, når vi skal give patienterne den bedst mulige behandling. Men et godt og dygtigt personale er hovedingrediensen, sagde hun.

Forening af nyt og gammelt

Første etape med afdelingens nye bygninger stod færdig sidste år, og nu er de gamle bygninger også færdigrenoverede. Dermed er hele byggeriprojektet afsluttet. Renoveringen af de gamle bygninger skaber en sammenhæng mellem det gamle og det nye. Og netop sammenhæng var et nøgleord ved indvielse af det nye Psykiatrisk Afdeling Esbjerg.

- Sammenhænger netop det, vi efterstræber i vores behandling. Sammenhæng mellem ambulant behandling og døgnpsykiatri og sammenhæng og samarbejde mellem kommuner, somatik, praktiserende læger, patienter, pårørende og det øvrige netværk, sagde formand for Psykiatri- og Socialudvalget, Thies Mathiasen (DF), til de fremmødte ved indvielsen.

Sammenhængen findes i glasdørene, der adskiller åbne og skærmede afsnit og skaber kontinuitet i behandlingen for patienterne. Sammenhængen findes i naturen, som er kommet indenfor og hænger som kunst på væggene. Og sammenhængen findes i de store glaspartier, der sikrer, at naturen aldrig er langt væk.

 

Thies Mathiasen indvielse psykiatrisk afdeling Esbjerg / Spangsbjerg

Formand for Psykiatri- og Socialudvalget, Thies Mathiasen, lagde vægt på sammenhæng i psykiatrien i sin tale.

 

Fysisk aktivitet forebygger tvang

En af de medarbejdere, der hver dag har sin gang på afdelingen, er Janni Ejgaard Lund. Hun er ergoterapeut og har allerede haft meget glæde af at arbejde i de nyrenoverede bygninger, hvor hun blandt andet bruger motion i sportshallen sammen med patienterne som en aktiv del af behandlingen.

- Jeg er rigtig glad for de nye bygninger. Jeg kommer fra Hviding, og der havde vi slet ikke de faciliteter. Jeg tager tit patienter med i sportshallen, hvor vi for eksempel spiller badminton, fortalte hun ved indvielsen.

Hendes kollega Diana Madsen, som også er ergoterapeut i Esbjerg, bød derefter ind:

- Udendørsarealerne har både stisystem, multibane og sansehave, og det bliver brugt rigtig meget af patienterne, sagde hun. 

Udvidelsen og renoveringen i Esbjerg har samlet døgnafdelingerne i Esbjerg og Hviding. Der er udvidet med 6100 kvm. og i alt 6000 kvm. gamle, hvide bygninger har fået en makeover. Afdelingen har blandt andet fået døgnrytmelys, der selv regulerer sig og følger med det naturlige lys udenfor, og den helt nye psykiatriseng, som skal føles mere hjemlig og give patienterne en bedre søvn, mens de er indlagt. 

En ganske særlig taler

Dagens program bød blandt andet på taler fra regionens politikere, men det var en ganske anden taler, som brændte igennem og høstede store klapsalver i rummet.

Tina Petersen er hverken politiker eller afdelingsleder, men hun kender stedet her godt. Det er her, hun har haft det rigtig dårligt. Det er her, hun har fået det godt igen. Og det er her, hun nu arbejder som vikar. Tina Pedersen er tidligere patient på Spangsbjerg, og i sin tale takkede hun det sted, hvor hun fik hjælp, da hun havde allermest brug for det.

- Når man ligger på bunden af havet og ikke kan se noget lys, så kan man komme herud på Spangsbjerg og få hjælp. Så kan man komme herud og få det bedre, sagde hun.

- Jeg plejede at være indlagt her og nu er jeg ansat. Jeg er beviset på, at man kan få det bedre. Jeg er beviset på, at behandlingen hjælper, sagde hun.

Læs pressemeddelelse med mere faka om byggeriet
 

 

buffet indvielse psykiatrisk afdeling esbjerg

Buffen var godt besøgt og bød blandt andet på små sandwiches, quiche, ost og wienerbrød.

 

Psykiatrisk afdeling Esbjerg

Pressen viste stor interesse for indvielsen. Her er det TV Glad i midten, som er ved at lave et tv-indslag.

Shotbox + 1 spillede ved indvielsen i Esbjerg

Gruppen Shotbox + 1 spillede til indvielsen i Esbjerg.  

 

 


Siden er sidst opdateret 21-12-2015Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring