Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Ny psykiatriseng skabt sammen med brugerne

Den nye psykiatriseng, som de to regioner har udviklet i samarbejde med sengeproducenten Agitek Aps, er både hjemlig og tryg og med en multipude, som får ros af de personer, der har testet sengen, nemlig brugerne. Samtidig er der ikke gået på kompromis med personalets og patienternes sikkerhed.

Den nye seng til psykiatrien adskiller sig fra de nuværende hospitalssenge ved blandt andet at være ledningsfri og batteridrevet. Den er hygiejnevenlig og let at rengøre. Designet er hjemligt, indbydende og funktionelt.

Lone Grove - ved ny seng

Lone Grove er bruger og har været med til at udvikle og teste sengen.

- En hospitalsseng sender et signal om, at patienten lider af en fysisk sygdom, og det er jo sjældent tilfældet i psykiatrien. Derfor er det godt, at vi nu kan få udskiftet de gamle senge, som ikke er egnede til psykiatrien, men som mest af alt er et levn fra gammel tid, hvor de psykiatriske afdelinger var en del af hospitalerne. Samtidig har vi sikret, at sengen er blevet til i samarbejde med de mennesker, som skal bruge den, nemlig patienter og personale, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp (S), Region Hovedstaden.

I Region Hovedstaden begynder leveringen af sengene om kort tid. Planen er, at sengene om få år helt skal afløse de nuværende, utidssvarende hospitalssenge.

Samarbejde på tværs af regionerne
I Region Syddanmark er den nye seng allerede leveret til to psykiatriske afdelinger, nemlig i Aabenraa og Esbjerg, hvor sengen i samspil med nye fysiske rammer, nye arbejdsgange og fokus på forebyggelse af konflikter og tvang skal være med til at levere moderne psykiatrisk behandling af høj kvalitet.

- Vi har stor fokus på at skabe nye fysiske rammer og ny teknologi til gavn for både vores medarbejdere og patienter. Og vi har her et eksempel, hvor vi viser, at vi vil og tør det offentlige-private samarbejde, og hvor medarbejdere og patienter er med til at bestemme, hvordan sengen skal se ud og fungere. På den måde får vi de bedste løsninger. Samtidig har vi vist, at regionerne kan skabe innovation sammen og dele viden og kompetencer ved at indgå i et fælles samarbejde, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V), Region Syddanmark. 

Netop det tværregionale samarbejde har været vigtigt for begge parter. Samtidig er der indgået aftale om, at både Region Midtjylland og Region Nordjylland får sengen leveret til samme pris.

Skabt i fællesskab med brugerne
I gennem processen er ideer og viden blevet delt mellem virksomheder, regioner, brugere og sundhedsfagligt personale. Den er testet af brugere og løbende rettet til under udviklingen for på den måde at skabe en seng, der brugsmæssigt, arbejdsmiljø- og sikkerhedsmæssigt er helt i top.

- Udviklingsprocessen er sket i tæt samarbejde med designere og brugere i Region Syddanmark og Region Hovedstaden. Det har været en stor udfordring for Agitek at løse en så kompleks opgave, men fokus har hele tiden været at fremstille en seng så tæt på brugernes ønske som muligt. Vi kan kun anbefale, at fremtidige produkter udvikles efter samme model. Ingen produktionsvirksomhed ville kunne skabe et så innovativt produkt uden det store forudgående forarbejde og input fra brugerne, siger direktør Jean-Paul Bergmann fra Agitek Aps.

Fakta
Region Hovedstaden og Region Syddanmark har siden 2012 været i gang med at udvikle og teste en helt ny psykiatriseng.

Den nye psykiatriseng skal sikre en bedre oplevelse for patienterne gennem mere indbydende, funktionelt og hjemligt design, øget oplevelse af tryghed, mindre mulighed for selvskade og ikke mindst nedtrapning af konflikter og forebyggelse af tvang. Den skal desuden medvirke til et bedre arbejdsmiljø for medarbejderne gennem blandt andet optimering af arbejdsprocesser.

Region Hovedstaden og Region Syddanmark har haft industrielle designere knyttet til opgaven gennem forløbet, og Syddansk Sundhedsinnovation i Odense har stået for feltarbejde, tests og rådgivning i forhold til sengens design og funktionalitet.

Materialet bygger også på sikkerheds- og hygiejnemæssige krav formuleret i Psykiatriloven, Den Danske Kvalitetsmodel og Sikker Patient 2010.

Sengen er i dag delvis leveret til Psykiatrisk Afdeling Esbjerg og Psykiatrisk Afdeling Aabenraa – med 46 senge i Esbjerg og 20 senge i Aabenraa. I løbet af 2015 og primo 2016 bliver resten leveret til de to afdelinger i Region Syddanmark. Der skal over de næste år leveres omkring 250 senge i Psykiatrien i Region Syddanmark.

I Region Hovedstaden leveres der i starten af 2016 flere end 100 senge, og ønsket er, over en årrække, at udskifte alle senge i psykiatrien, samt forsyne nye byggerier med nye senge.

Region Midtjylland får leveret 55 senge til Regionspsykiatrien Horsens i indeværende år. Region Midtjylland og Region Nordjylland indgik rammeaftale om levering af psykiatrisenge med Agitek ApS i 2014, hvilket betyder, at de kan købe senge til samme enhedspris som Region Syddanmark og Region Hovedstaden.


Siden er sidst opdateret 18-12-2015Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring