Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Medarbejdere om forebyggelse af tvang

Vi har talt med en række medarbejdere, der deltog på de to netværksdage i december, først national safewardsdag 3. december og derefter den regionale netværksdag om partnerskabsaftalerne 10. december. Her er seks medarbejderes bud på, hvordan vi kan arbejde med Ned med Tvang. Tekst og foto: Hanne Kopp

Fokus på det positive og det vi ønsker


Per Hartvig Hansen, pædagog, Børne- og Ungdomspsykiatri Odense

Per Hartvig Hansen


- Vi taler meget om det, vi ikke vil have på afdelingen. Bare i dag har vi sagt tvang 200 gange. I skolerne fx taler de også meget mobning – og så kommer fokus til at ligge der i stedet for. Det ville være mere konstruktivt og visionært at tale om alt det, vi gerne vil have. I stedet for at starte ud fra et problem, kunne det være befriende at sige: Hvad vil du skabe? Hvordan vil vi have, at en afdeling skal være – hvordan skal vi arbejde og hvordan skal vores forhold til patienterne være? Det må selvfølgelig ikke ende op med at blive skueværdier, der bare hænger på væggen. Det skal bygges ud fra vores virkelighed. Men jeg så gerne en bredere tilgang til, hvordan vi kan eksperimentere og arbejde mere positivt ud fra de ønsker, vi har om fremtiden.

I øjenhøjde


Kirsten Latter, social- og sundhedsassistent, Bæltefrit Afsnit, Psykiatrisk Afdeling Aabenraa

Kirsten Latter
 

- Jeg har deltaget på det første hold efteruddannelse af SOSU i år, og der var meget fokus på forebyggelse af tvang. Samtidig er jeg flyttet fra Augustenborg til den nye afdeling i Aabenraa, og her er der virkelig en chef og nogle kolleger, der vil forebyggelse, og vi har gode forhold og redskaber til at arbejde forebyggende. Døren er åben og vi er mere sammen med patienterne. Vi har forskellige aktiviteter. Der er et fagligt højt niveau  – men samtidig tænker jeg også over, ikke at være mere faglig, end at jeg taler sammen MED patienterne – og ikke TIL patienterne. Der ligger nok i virkeligheden den store forskel: En anerkendende tilgang,  hvor man kommer i øjenhøjde med patienterne. Jeg tænker, vi hver i sær skal være villige til at tage nye briller på og tænke anderledes, end vi tidligere har gjort.

Giv medarbejderne en rolle


Louise Brix Sønderup, psykiatrisk sygeplejerske og faglig koordinator, Psykiatrisk Afdeling Middelfart, P3


Louise Brix

- Vi er godt i gang, og forsøger med små skridt at gøre tiltagene så konkrete og nede på jorden som muligt. Men nogle gange møder vi modstand i organisationen. Der kan være medarbejdere, der er svære at vende og som har svært ved at erkende, at de skal gøre noget anderledes. At det gamle ikke virker længere. Det handler meget om at give medarbejderne en rolle i det, og af den vej at få dem til at tage del i processen. 

Vi skal have safewards ud i alle kroge


Thomas Krogh, sygeplejerske og patientsikkerhedskoordinator, Region Hovedstaden, Bornholm

Thomas Krogh
 

-  Det her Safewards ligger jo lige for, og jeg tænker umiddelbart: At hvorfor gør vi det ikke allerede? Det er så enkelt og klart, og England står med mange af de samme problematikker som os. Jeg er utrolig glad for at være med og tænker, at dagen her sagtens kunne fylde to dage – det er meget kompakt og rigtig spændende. Jeg tænker, at nu skal vi hjem at have det ud i alle kroge. Det er vigtigt, at vi får spredt budskabet til mange medarbejdere, vi er kun to afsted i dag. Jeg tænker også, at det handler om at være strategisk og målrettet, at man skal gå langsomt frem og implementere én intervention af gangen. 

Vi skal arbejde mere forebyggende
 

Bente Kappel Nielsen, fysioterapeut og konflikthåndteringsinstruktør og Vibeke Nyborg, social- og sundhedsassistent og arbejdsmiljørepræsentant. Begge fra Region Nord, henholdsvis Thisted og Brønderslev

Bente og Vibeke - safewardsdag

- Vi er ved at forlade et gammelt konflikthåndteringskoncept og skal have lavet et nyt. Og det står helt klart for os, at det handler meget om at få nedtrappet konflikter og i det hele taget få arbejdet mere forebyggende, så konflikterne ikke sker. Det betyder også, at der skal sættes ind langt tidligere, og at det er hele miljøet og kulturen, der skal kigges på.  Vi skal gå fra at være intuitiv til at blive mere systematiserede – det viser hele ideen med Safewards os. Og så vil vi også på sigt se bedre relationer mellem patient og personale.  I den sammenhæng er det også vigtigt, at vi som personale viser, hvem vi er.


Siden er sidst opdateret 21-12-2015Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring