Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Åben Dialog blev vendepunktet for Bente

Åben Dialog er en behandlingstilgang, der inddrager patienterne selv og deres netværk i behandlingen. At blive mødt af Åben Dialog betød et vendepunkt for Bente Vester, der efter at have været indlagt på psykiatrisk fire gange nu er rask og selv ansat på Psykiatrisk Afdeling Svendborg.

Sidste år donerede A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal 3 millioner kroner til en miniuddannelse i den behandlingstilgang, der hedder Åben Dialog. Uddannelsen er forankret på Psykiatrisk Afdeling Svendborg, og i løbet af 2015 har der været to hold med hver 40 deltagere igennem miniuddannelsen.

De nyuddannede medarbejdere er allerede i fuld gang med at bruge Åben Dialog i arbejdet med patienterne. Og det virker. En af dem, der har oplevet Åben Dialog i praksis, er tidligere skolelærer Bente Vester. I løbet af en årrække havde hun fire længerevarende indlæggelser på en psykiatrisk afdeling.

I forbindelse med den fjerde indlæggelse for fem år siden, var afdelingen i Svendborg så småt begyndt at arbejde med  Åben Dialog. Og det blev vendepunktet for Bente Vester.

- Jeg plejer at sige, at det var der, jeg fik min stemme tilbage igen, fortæller hun.
- Alle de år, jeg havde været syg indtil da, var jeg blevet en menneske, som andre definerede, og som andre bestemte over, når jeg var indlagt. Diagnosen blev en del af min identitet, og når jeg var indlagt, talte man om mig i stedet for til mig, siger Bente Vester.

- Jeg har haft bunkevis af samtaler i løbet af mine indlæggelse, men det var altid andre, der traf beslutninger og lavede aftaler på mine vegne. Og problemet var, at hvis ikke det kom fra mig selv, så holdt aftalerne ikke ret lang tid ad gangen.
Men så var det, at afdelingen tilbød Bente Vester Åben Dialog. Og i løbet af fem Åben Dialog-møder blev der vendt op og ned på det hele.

- Når folk hører min historie, tror de næsten ikke på det. Men jeg havde tre Åben Dialog-møder, hvor min datter og bedste veninde var med, og så havde jeg to møder, hvor min søn deltog. Og det med at blive spurgt om, hvem der skulle deltage på møderne, og hvad vi skulle snakke om, var en kæmpe stor ting for mig. Pludselig kunne jeg selv være med til at definere, hvad vi skulle tale om, og hvad jeg syntes var vigtigt. De så mig som et selvstændigt menneske. Det gjorde virkelig en forskel. Behandlerne lyttede, de gav ikke en helt masse råd, men fortalte, hvad der gjorde indtryk på dem, og de viste, at de blev berørt af min historie. Det betød, at jeg selv begyndte at komme i kontakt med mine følelser igen, fortæller Bente Vester.

Efter de fem Åben Dialog-møder fandt Bente Vester så meget ro, at hun ikke længere behøvede at være indlagt. Og hun har ikke været indlagt siden. I dag er hun rask, og hun bruger ikke længere medicin. I stedet arbejder hun nu selv som medarbejder med brugerbaggrund på Psykiatrisk Afdeling Svendborg, hvor man altså er i gang med at uddanne både egne og andre medarbejdere i Åben Dialog-tilgangen.
 

Den 20. maj modtog de første kursister deres diplom som synligt bevis på, at de nu har gennemført miniuddannelsen og kan arbejde med Åben Dialog-tilgangen i behandlingen.
Uddannelsen består af i alt seks kursusdage og seks vejledningsdage. Der deltager medarbejdere fra både region og kommuner samt patienter og pårørende på uddannelsen.

 

Fakta:
Åben Dialog er en behandlingstilgang, der bygger på, at den psykisk sårbares sociale netværk udgør en ressource, der kan bruges som et element i behandlingen. Det indebærer, at familie, venner og samarbejdspartnere i eksempelvis kommuner bliver inddraget fra begyndelsen af behandlingen – sammen med patienten. Og patienten bestemmer selv, hvem der skal være med i de netværkssamtaler, som er omdrejningspunkt for metoden. 
Psykiatrisygehuset arbejder med Åben Dialog på flere afdelinger –ud over Svendborg gælder det også Børne- og Ungdomspsykiatri Aabenraa og Psykiatrisk Afdeling Kolding-Vejle.

 


Siden er sidst opdateret 26-5-2016Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring