Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilNyheder fra psykiatrisygehusetpilNyt brætspil skal nedbringe tvang i psykiatrien

Nyt brætspil skal nedbringe tvang i psykiatrien

Spillets hovedformål er at forebygge tvang. Det tager udgangspunkt i en række fiktive patienter, som spillerne skal forestille sig, de møder på en afdeling. Det gælder så om for spillerne at forebygge og deeskalere konflikter ved hjælp af nogle forskellige værktøjer.

Det kunne fx være at sende patienten ud at gå en tur, berolige med fodbad eller kugledyne, give medicin, eller sætte sig ned og tage en samtale med patienten.

Gitte Nørreskov Vase, projektleder og Specialsygeplejerske i Psykiatrien i Region Syddanmark, har været med til at udvikle spillet, blandt andet i samarbejde med Lærings- og forskningshuset i Aabenraa. Hun fortæller: 

- Ideen er at give medarbejderne mulighed for at arbejde med tvangsproblematikken på en ny og anderledes måde. At give dem et rum til at drøfte og reflektere over, hvordan personalegruppen i fællesskab bedst kan udnytte deres fælles ressourcer til at undgå konflikter med patienter.

Det er tanken at spillet kan bruges på temadage, til personalemøder og til uddannelse.

Flashpoint - Brætspil skal nedbringe tvang i psykiatrien

Ned med tvang
Spillet er et led i Psykiatrisygehusets arbejde og mål om at nedbringe brugen af tvang med 50 procent i 2019. En målsætning, der hele tiden skrider fremad. For eksempel er antallet af bæltefikseringer allerede nu halveret, men samtidig er der desværre sket en stigning i brugen af beroligende medicin. Her håber Sygeplejefaglig direktør i Psykiatrisygehuset, Ole Ryttov at spillet kan være med til at gøre en forskel. Og få medarbejderne til at tænke i alternativer til medicin.

Ingen af interventionerne – som de forskellige redskaber kaldes i fagsprog – er nemlig ubegrænsede i spillet, så når man har opbrugt sine kort med beroligende medicin eller fysisk aktivitet, må man finde på noget andet.

- Ved at stille et begrænset antal interventioner til rådighed, inspirerer vi medarbejderne til at tænke i nye baner.  Fx har vi givet spillerne et lavere antal medicinkort, end vi først havde tænkt. På den måde forsøger vi at skubbe til udviklingen.

 

Spilbart
Spillet er udviklet i samarbejde med Lærings- og forskningshuset, Sygehus Sønderjylland og Copenhagen Game Lab. Og sidstnævnte har været med til overhovedet at gøre emnet spilbart. Henning Grubb Basballe, Direktør og partner i Copenhagen Game Lab forklarer, hvorfor et brætspil giver mening:

- Det man ville, var at lave en kulturændring, finde et fælles sprog og dele viden. For at gøre det, skal man have mennesker til at mødes. Og her er et brætspil ideelt. Derfor er spillet også bevidst lavet, så man kommer til at grine.

Han forklarer yderligere, at spillets største ressource jo netop består i den viden, som spillerne hver især sidder med, men som først kommer i spil, når spillerne begynder at tale sammen.

Se mere om spillet i videoen herunder:


 


Siden er sidst opdateret 20-9-2016Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring