Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilNyheder fra psykiatrisygehusetpilPsykiatrisk Afdeling Aabenraa vinder Arkitekturpris

Psykiatrisk Afdeling Aabenraa vinder Arkitekturpris

Der var to ligeværdige vindere på podiet, da Aabenraa Kommune i samarbejde med Billedkunstrådet mandag aften uddelte Arkitekturprisen 2016 ved Arkitekturens Dag.

 

Den ene heldige vinder var Psykiatrien i Region Syddanmark, i form af det nye byggeri, hvor Psykiatrisk Afdeling Aabenraa har til huse.

 

Byggeriet er flere gange blevet lagt mærke til, også i udlandet, og har været nomineret til flere priser.


Nu er det endelig lykkedes at hente prisen helt hjem:

 

- Det er fantastisk at have vundet en pris, og at der også bliver lagt mærke til os udefra. Vi har fået nogle nye rammer, som virkelig understøtter formålet, nemlig at behandle patienter med psykiske lidelser. Både patienter og medarbejdere giver udtryk for fordelene ved det nye byggeri. Blandt andet at der er lyst og meget plads, siger psykiatri- og socialudvalgsformand Thies Mathiasen, Region Syddanmark (DF).

 

Psykiatrisk Afdeling Aabenraa


Byggeriet har store glasarealer, der skaber gennemsigtighed for både patienter og medarbejdere, og som gør, at patienterne aldrig er langt fra naturen. Især de brede, lyse gange og det store fokus på naturligt lysindfald skaber et roligt og positivt miljø.

 

På afdelingen er de også glade for prisen - og de fysiske rammer generelt:

 

- Vi er virkelig beæret over at have fået arkitektturprisen fra Aabenraa Kommune.
Og det glæder os, at så mange har stemt på vores nye psykiatriafdeling, da dette vidner om, at byggeriet kan skabe de trygge rammer, som psykisk syge og sårbare har behov for.
Vi oplever også, at de lyse rammer gør rigtig meget godt for både vores patienter og vores medarbejdere, siger oversygeplejerske Kirsten Christensen, Psykiatrisk Afdeling Aabenraa.
 


Bedømmelseskomiteen sagde:
Det var for svært at vælge det ene byggeri frem for det andet, var bedømmelsesudvalgets melding. ”Det nye psykiatriske sygehus og statsskolen har begge på forbilledlig vis løst nogle komplekse udfordringer, som vi gerne vil præmiere”.


”Region Syddanmark har formået at bygge et helt nyt sygehus, der i kraft af arkitekturen er i stand til at skabe de trygge rammer, som psykisk syge og sårbare har behov for”.

 

Fakta
Det nye byggeri i Aabenraa stod færdigt i september 2015.


Den psykiatriske døgnfunktion i Aabenraa rummer både voksen- og ungdomspsykiatri.

 

Afdelingen i Aabenraa rummer 111 døgnpladser og ambulante funktioner for ældre samt børn og unge. Afdelingen arbejder tæt sammen med det somatiske sygehus om behandling og patientforløb.


White Arkitekter AS var totalrådgiver på byggeprojektet sammen med White AB. Det samlede areal er på 20.000 kvm. Byggeriet kostede omkring 500 mio. kroner.


Det nye byggeri har siden åbningen fået international opmærksomhed. I februar var Psykiatrisk Afdeling Aabenraa indstillet til en MIPIM Award i kategorien ”Best Healthcare Development.” – en pris, der blev uddelt i Cannes i Frankrig. Og senere kom turen til London, hvor byggeriet var nået til finalen i det, der hedder "European Healthcare Design Awards" i kategorien "Mental Health". Byggeriet vandt ikke førstepris, men nåede en fælles andenpris og dermed en fin anerkendelse "highly commended".

 


 


Siden er sidst opdateret 4-10-2016Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring