Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilNyheder fra psykiatrisygehusetpilPatienter og pårørende sidder med til ledelsesmøder i psykiatrien

Patienter og pårørende sidder med til ledelsesmøder i psykiatrien

Ledelsen på Psykiatrisk Afdeling Kolding -Vejle har det sidste halve år haft en patient- og en pårørenderepræsentant med til alle ledelsesmøder. Projektet er så succesfuldt, at man nu forlænger det.
 

En bedre tone og en konstant respekt for, at det virkelig ER patienten, der er det vigtigste i psykiatrien i Region Syddanmark. Det er nogle af de ting ledelsen på Psykiatrisk Afdeling Kolding-Vejle peger på som succeserne ved  at have en patient- og en pårørenderepræsentant med til alle deres ledelsesmøder.

- Vi har fået en anden tone på møderne. Og så er det her virkelig med til at holde os fast på, hvordan vi skaber merværdi for patienten. Så jeg kan kun sige, at det har været en succes.

Siger Peter Jezek, der er oversygeplejerske på Psykiatrisk Afdeling Kolding-Vejle. Den ene af de to repræsentanter er Anne Solgaard som er pårørende til en datter, der er ramt af psykisk sygdom. 

- Jeg har været dybt afhængig af psykiatrien. Og jeg har stor respekt, for det arbejde folkene i psykiatrien yder hver dag. Derfor har det også givet mening for mig at få lov til at blive inddraget og yde mit lille bidrag til at gøre tingene bedre.

Gode relationer
Dorthe Randi Schmidt, der sidder med som repræsentant for patienterne, er også glad for initiativet. Hun mener blandt andet, at hun med sit perspektiv - set gennem patientens briller - kan bidrage til at slå et slag for, hvor vigtigt det er med gode relationer i psykiatrien.

- Ledelsen har jo deres hensyn at tage, til vagtplaner, sygemeldinger, omstrukturering og økonomi. Her har det været vigtigt for mig at pointere, at ligegyldigt hvor fagligt dygtig og professionel en medarbejder er, så vil det altid være altafgørende, om relationen til patienten er god.

Til en begyndelse var alle parter lidt i tvivl om, hvorvidt de to repræsentanter skulle sidde med til alle dagsordenspunkter.  Men undervejs i processen er det blevet klart, at det faktisk er en god ide, at de er med hele vejen rundt. Peter Jezek forklarer:

- Det er bemærkelsesværdigt, hvor mange steder det giver mening at tænke patienten ind. Og hvor mange områder pårørende- eller patientrepræsentanten faktisk kan bidrage med noget, også når det kommer til emner som sygefravær eller økonomi. Det nuancerer vores måde at tage beslutninger på.

Ny strategi
Inddragelse af patienter og pårørende er et konstant fokus i Psykiatrien i Region Syddanmark. Men at man nu tager patienter og pårørende med ind i selve maskinrummet er en afgørende ny udvikling, pointerer Ole Ryttov, der er sygplejefaglig direktør i Psykiatrisyghuset og som har siddet med i arbejdsgruppen omkring ledelsesmøderne gennem hele forløbet:

- Vi er meget optaget af at få patienten i centrum. Og det ligger også helt i tråd med vores nye forbedringsstrategi ”Syddansk Forbedringsmodel”. Her er omdrejningspunktet netop altid at tænke på hvilken værdi patienten får ud af det, vi gør.

Og det er en tilgang til tingene, som glæder formanden for Psykiatri og socialudvalget i Region Syddanmark, Thies Mathiasen (DF)

- Det er godt at se, at psykiatrien virkelig mener, hvad de siger, når de siger, at de sætter patienten først. Sådan nogle tiltag vil vi rigtig gerne have flere af, så vi får sat patienten først i hele regionen.

 

Siden er sidst opdateret 12-10-2016Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring