Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Fra forskning til bedre psykiatri

Al den nyeste viden om, hvordan man undgår at bruge tvang og i det hele taget skaber en bedre psykiatri, var samlet på stor konference i Middelfart. Og det kan gøres på et utal af måder: med humor, med tjeklister, ved at stimulere sanserne og meget mere.


221 deltagere fra hele landet var mandag mødt op for at få ny viden om, hvordan vi skaber den bedste psykiatri for både patienter og personale. De deltog nemlig i Center for Psykiatrisk Sygepleje- og Sundhedsforsknings (CPS) konference om emnet. Målet var at drøfte den viden, som nationale og internationale forskere sidder med, sammen med de mennesker, der til dagligt arbejder i psykiatrien. Et af de vigtigste fokusområder på konferencen var forebyggelse af tvang.


- Tvang er et vigtigt emne, der har stort fokus lige nu. Vi har lige fået nye tal, som viser, at der stadig skal arbejdes med at reducere brugen af tvang, så det er et område, hvor vi skal gøre alt, hvad vi kan. Med denne her konference har vi mulighed for at bygge bro og skabe dialog mellem forskere og frontpersonalet og forhåbentlig få en masse viden om de mange forskellige måder, man kan arbejde med at reducere tvang. 


Sådan siger Frederik Alkier Gildberg, som er lektor i retspsykiatri og forskningsleder på Psykiatrisk Afdeling Middelfart og en del af den daglige ledelse i CPS ved Psykiatrien i Region Syddanmark.


Utal af muligheder
Der blev præsenteret et utal af muligheder i kampen for at undgå tvangsanvendelse og konflikter i hverdagen på de psykiatriske afdelinger. Blandt andet var der oplæg om, hvordan patienter i psykiatrien kan bruge deres religion og spiritualitet til at håndtere svære situationer og kriser. Frederik Alkier Gildberg selv fortalte om, hvordan man kan bruge humor i forholdet mellem medarbejdere og patienter. Og så kunne deltagerne også blive klogere på, hvilke elementer der ligger bag Psykiatrisk Afdeling Esbjergs succes med at nedbringe brugen af tvang. 
Og det glæder Lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark, Anders Meinert Pedersen, at emnet blev så bredt belyst med 17 forskellige oplæg:


- Det her område er så vigtigt, at det ikke er nok bare at angribe det fra én vinkel. Vi skal tage alle relevante midler i brug og turde tænke ud af boksen. Og det har vi jo også allerede god erfaring med.


Siger den lægefaglige direktør og henviser til, at det blandt andet er lykkes Psykiatrien i Region Syddanmark at halvere brugen af de langvarige bæltefikseringer.

 

Frederik Gildberg - lys i psykiatrien

Frederik Alkier Gildberg


Førende internationale forskere

Tre af dagens oplægsholdere havde taget turen hele vejen fra udlandet. Blandt andet Roger Almvik, som til dagligt er forskningsleder på St. Olavs hospital i Trondheim. Han har udviklet en tjekliste, kaldet Brøset Violence Checklist, som i dag bliver brugt verden over på psykiatriske afdelinger til at vurdere, om en patient har risiko for at blive voldelig eller aggressiv inden for det næste døgn.


- Vi bruger jo tjeklisten i vores arbejde i hverdagen, så det er fantastisk, at vi i dag har mulighed for at mødes med en af personerne bag udviklingen af denne her liste. Vi håber, at vi ved at invitere internationale forskere kan skabe et godt samarbejde på tværs af landegrænser og en god dialog med vores afdelinger, siger Frederik Gildberg.


Det var da også en fyldt sal, som interesseret lyttede til de tre forskere, hvorefter de i en paneldiskussion fik mulighed for at spørge ind til deres arbejde.

 


Siden er sidst opdateret 15-11-2016Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring