Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilNyheder fra psykiatrisygehusetpilFlere bæltefri afsnit på vej i Psykiatrien i Region Syddanmark

Flere bæltefri afsnit på vej i Psykiatrien i Region Syddanmark

Psykiatrien i Region Syddanmark har siden 2015 deltaget i et satspuljeprojekt med et enkelt bæltefrit afsnit. Erfaringerne i afsnit 61-63 på Psykiatrisk Afdeling Aabenraa har været så gode, at alle psykiatriske afdelinger i Region Syddanmark nu skal have et bæltefrit afsnit.


-Hele psykiatrisygehuset arbejder lige nu med at forebygge tvang - med stor succes mange steder. Vi kan se, at arbejdet er lykkedes ekstra godt i Aabenraa. Kulturændringen her har ført til færre arbejdsskader, mindre tvang, og også til et fald i beroligende medicin givet med tvang – noget som er vores største udfordring i sygehuset lige nu. Så de gode erfaringer fra bæltefri afsnit vil vi gerne have spredt ud i hele regionen, så vi kan komme helt i mål med nedbringelse af tvang, siger lægefaglig direktør Anders Meinert, Psykiatrien i Region Syddanmark.

 

Aabenraa Psykiatri

 

Psykiatrisygehuset har haft så stor succes med et bæltefrit afsnit i Aabenraa, at tiltaget nu bredes ud til hele regionen. Tekst og foto: Hanne Kopp


Psykiatrien i Region Syddanmark har et mål om at halvere tvang inden udgangen af 2019.


Et bæltefrit afsnit må som udgangspunkt ikke anvende bæltefiksering og i det hele taget kun bruge et minimum af tvang. Dog - af hensyn til sikkerhed, både patientens og medarbejdernes - kan tvang i nogle tilfælde være uundgåelig. Derfor kan bæltefiksering være sidste udvej på et bæltefrit afsnit, hvor andre alternativer ikke hjælper.


Aktiviteter skal i fast struktur
På afsnit 61-63 i Aabenraa har medarbejderne haft stor fokus på at undgå tvang. Først og fremmest har projektet haft både ledelsens og medarbejdernes opbakning. Man har arbejdet målrettet med patientsamtaler, haft særlige procedurer for modtagelse af patienter, lavet hændelsesanalyser, styrket medarbejdernes kompetencer gennem kurser og uddannelse mm.


- Noget af det helt afgørende er, at vi har været konsekvente i forhold til at få skabt en fast struktur på afdelingen; faste procedurer, planlagte aktiviteter for patienterne – sanseintegration, sport og gåture mm. Og det, at vi har været fuldt ud dedikeret til forebyggelsesarbejdet på afsnit 61-63, har faktisk også haft en positiv afsmitning på resten af afdelingen i Aabenraa i form af mindre tvang, siger overlæge Lene Høgh, Psykiatrisk Afdeling Aabenraa.


De mange indsatser har tilsammen gjort, at tvang på afsnittet er faldet. I 2016 har der været ni bæltefikseringer – en halvering i forhold til året før - og ingen stigning været af brug af beroligende medicin med tvang.


Afdelingen forventer, at afsnit 61-63 vil have 1-2 bæltefikseringer årligt, når tiltagene er fuldt implementeret.

 

Kulturbærere i organisationen
Erfaringerne fra Aabenraa skal i brug, når de nye bæltefri afsnit etableres, og samtidig skal der sættes et hold af medarbejdere på hvert afsnit, der skal gå forrest i implementeringsprocessen.


Hvert bæltefrit afsnit vil udpege medarbejdere til at være primusmotor i forandringsprocessen. De skal sikre, at tingene kommer til at ske; at aktiviteter kommer i struktur, at man måler på de forskellige tiltag osv. 


Fakta
Alle afdelinger i Psykiatrien i Region Syddanmark etablerer fra januar 2017 et bæltefrit afsnit. Pga. flytning til nyt byggeri vil afdelingen i Vejle først starte op med bæltefri afsnit fra februar 2017.


Der vil løbende blive holdt fælles netværksdage, tema- og uddannelsesdage, hvor medarbejdere deler viden og erfaringer samt bliver efteruddannet til nye kompetencer og ny viden.


Tabel: Antal gange hvor tvang er anvendt på Psykiatrisk Afdeling Aabenraa fra 2011-2016: Download tabel her

 

TvangiAabenraa

 


Siden er sidst opdateret 30-11-2016Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring