Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


160 dage uden brug af bælter

Psykiatrien i Region Syddanmark arbejder med at minimere brugen af tvang, og der er gode resultater, blandt andet i Aabenraa. Tvang sætter sig dybe spor i et menneske og skal helst undgås. Det kan Pia Nielsen fra Nyborg skrive under på. 


Oplevelser med tvang sætter sig dybe spor i et menneske. Det kan blandt andet Pia Nielsen fortælle. Hun har som patient i psykiatrien prøvet det mange gange, og vil helst undgå det.
Tvang skal også kun være sidste udvej: Psykiatrien i Region Syddanmark arbejder netop nu med at minimere brugen af tvang i hele regionen og på bæltefrit afsnit i Aabenraa har man netop haft 160 dage uden brug af bæltefiksering.

 

Psykiatrisk Afdeling Aabenraa


Mindre konfliktfyldt hverdag
Konstitueret ledende overlæge på Psykiatrisk Afdeling Aabenraa, Lene Høgh, er glad for, at det er lykkedes at give patienterne en mere tryg og mindre konfliktfyldt hverdag på afdelingen. At der sker mindre tvang på en afdeling gør nemlig stemningen bedre for alle, både medarbejdere og patienter.


- Vi har haft stor fokus på at undgå tvang. Overordnet handler det om holdninger og behandlingskultur - hvordan vi møder og forstår de dårligste af vores patienter. Det handler med andre ord om relationsdannelse i den akutte fase, og det er personalet på bæltefrit afsnit utroligt dedikerede til. Herudover handler det om faglighed omkring farlighed og at personalet tænker sikkerhed. Det gør vi ved at skabe en fast struktur på afdelingen: Faste procedurer for modtagelse af risikopatienter, beroligende metoder og sanseintegration, planlagte aktiviteter for patienterne, sport og gåture, faste strukturer for analyse af nærved hændelser samt bæltefikseringer med henblik på læring, siger Lene Høgh.


Lene Høgh fortæller, at nedgangen af brug af bæltefiksering ikke har ført til mere brug af medicin eller anden form for tvang. Tværtimod. Det har et forskningsprojekt for nyligt på afdelingen kunnet afdække.


Dybe spor: Jeg husker lyden af bæltet og alarmen der går
Oplevelsen af at have været udsat for tvang på en psykiatrisk afdeling sætter sig dybe spor i et menneskes sind. Det kan 36-årige Pia Nielsen tale med om. Hun har været indlagt mange gange i psykiatrien mellem 2001 og 2009, været selvmordstruet og har oplevet mange, både langvarige og kortvarige bæltefikseringer. Selvom hun ikke har været indlagt de seneste 8 år, husker hun tydeligt:


-Det er meget tæt på mig, selvom det er langt væk. Når jeg ser et bælte i dag, kan jeg mærke følelsen helt inde i min krop. Jeg husker tydeligt lyden af knopperne på bæltet, når det bliver lagt og lukket til. Jeg får det dårligt, når jeg ser en alarm, hvilket jeg gør nogle gange, når jeg besøger ambulantpsykiatrien i dag. Jeg har hørt den der skærende lyd af en alarm rigtig mange gange. Hvis nogle forsøger at holde mig fast i dag, bare for sjov eller hvis nogle råber meget højt, bliver jeg utryg. Det er lyde og følelser, der sidder meget dybt, fortæller Pia Nielsen.


Omkring indsatsen med at undgå brugen af tvang på de psykiatriske afdelinger, siger Pia Nielsen:


- Jeg synes, det er godt, at man prøver at undgå tvang, for det er en voldsom oplevelse. Selvom det måske ikke kan undgås i de mest ekstreme tilfælde, så er det rigtig vigtigt at nedbringe både varigheden og hyppigheden af tvang, pointerer Pia Nielsen. 

 

Bæltefrit Afsnit - Aabenraa


Fakta om bæltefrit afsnit
Psykiatrien i Region Syddanmark har siden 2015 deltaget i et satspuljeprojekt med et enkelt bæltefrit afsnit. Erfaringerne på bæltefrit afsnit (afsnit 61-63) på Psykiatrisk Afdeling Aabenraa har været så gode, at alle psykiatriske afdelinger i Region Syddanmark nu har fået et bæltefrit afsnit (pr. 1. januar 2017). I Aabenraa har man valgt at gøre alle afsnit bæltefri.


Et bæltefrit afsnit må som udgangspunkt ikke anvende bæltefiksering og i det hele taget kun bruge et minimum af tvang. Dog - af hensyn til sikkerhed, både patientens og medarbejdernes - kan tvang i nogle tilfælde være uundgåelig. Derfor kan bæltefiksering være sidste udvej på et bæltefrit afsnit, hvor andre alternativer ikke hjælper.


På bæltefrit afsnit i Aabenraa har medarbejderne haft stor fokus på at undgå tvang. Først og fremmest har projektet haft både ledelsens og medarbejdernes opbakning. Man har arbejdet målrettet med patientsamtaler, haft særlige procedurer for modtagelse af patienter, lavet hændelsesanalyser, styrket medarbejdernes kompetencer gennem kurser og uddannelse mm.


Regeringen og Danske Regioner har indgået en aftale om at nedbringe brugen af tvang i psykiatrien. Målet er at halvere brugen af bæltefikseringer frem mod 2020. Psykiatrien i Region Syddanmark har sat sig det mål at halvere tvang inden udgangen af 2019.
 


Siden er sidst opdateret 29-3-2017Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring