Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilNyheder fra psykiatrisygehusetpilInternetpsykiatrien bliver model for hele landet

Internetpsykiatrien bliver model for hele landet

Danske Regioner har besluttet at tage udgangspunkt i Psykiatrien i Region Syddanmarks tilbud ”Internetpsykiatrien” til behandling af borgere med angst eller let til moderat depression.

Det sker i udspillet "Sundhed for alle - vision for et bæredygtigt sundhedsvæsen", som offentliggøres i dag.

Psykiatrien i Region Syddanmark har haft tilbuddet i klinikken Internetpsykiatrien i søen et par år med gode resultater.

Og modellen fra Region Syddanmark skal nu udbredes i hele landet, siger Danske Regioner i det nye sundhedsudspil på deres generalforsamling.

Udspillet skal blandt andet sørge for, at sundhedsvæsenet sætter tidligere ind, så færre borgere bliver patienter, og så patienter i behandling ikke bliver endnu mere syge.

Kognitiv terapi på nettet

Og et af de tiltag, der skal hjælpe til med det, er internetbaseret psykologbehandling for personer, der lider af angst eller let til moderat depression.

Internetpsykiatrien er et gratis behandlingstilbud, hvor borgeren får tilbudt behandlingen over internettet på baggrund af en henvendelse fra borgeren selv.

Behandlingen understøttes af en psykolog, som følger deltageren i 10 uger.

Forløbet starter med en videosamtale, hvor psykologen vurderer om behandlingsformen er relevant. I behandlingen lærer patienten at arbejde med sine tankemønstre.

Behandlingsformen er også kendt som kognitiv adfærdsterapi.

Hør tidligere patient Lone Storm fortælle om hvordan hun har haft glæde af Internetpsykiatrien i videoen herunder.

 

FAKTA

Internetpsykiatrien er et etableret internetbaseret behandlingstilbud, hvor borgere i regionen kan modtage behandling for angst og let til moderat depression.

Behandlingen er internetbaseret kognitiv adfærdsterapi og i perioden 1. mar. 2015 til 31. mar. 2017 har 345 patienter været i behandling i Internetpsykiatrien.

Behandlingen foregår i computerprogrammer, hvor patienten skal igennem en række behandlingstrin med tilhørende daglige øvelser.

Computerprogrammerne understøttes af en psykolog, som følger patienten i hele behandlingsforløbet.

Det er den samme psykolog gennem hele behandlingsforløbet, der i udgangspunktet varer 10-12 uger.

Borgeren skal selv henvende sig

Behandlingstilbuddet baserer sig på selvhenvendelse. Visitering og vurdering foretages af psykolog.

Efter endt behandling vurderes patientens tilstand og udbytte af behandlingen, og egen læge informeres.

Behandlingsforløbet starter med en videosamtale af 1-1½ times varighed, hvor psykologen vurderer patientens tilstand og om behandlingsformen egner sig til den enkelte. Behandlingen afsluttes også med videosamtale.

Derimellem er kontakten med psykologen skriftlig i et sikkert modul i programmet eller via telefon.

Dokumenteret effekt

Forskningsprojektet MasterMind, der undersøgte mulighederne for opskalering af internetbaseret psykologbehandling af depression med 5.000 patienter i 10 lande viste, at den kliniske effekt af behandlingen i Internetpsykiatrien var blandt de absolut bedste.

En sammenligning af implementering og organisering af internetbaseret psykologbehandling i fem lande vister også, at Internetpsykiatrien er på højde med klinikkerne i andre lande.

 


Siden er sidst opdateret 6-4-2017Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring